Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekologija

[ R.B. ]

03. 08. 2024. 11:37 >> 11:36

ĆULAFIĆ

"Green Montenegro International Film Festival promocija očuvanja prirode i održivog razvoja"

Green Montenegro International Film Festival (GMIFF) nije samo proslava umjetnosti i kulture, već i promocija očuvanja prirode, održivog razvoja i borbe protiv klimatskih promjena, poručio je ministar ekologije, održivog razvoja i razvoja sjevera, Damjan Ćulafić.

„Naša priroda nije samo izvor resursa, već i izvor inspiracije, harmonije i identiteta, a ako je ko pravi primjer toga, onda je to sigurno Žabljak sa svojim veličanstvenim pejzažima, planinama i jezerima“, poručio je ministar Ćulafić na otvaranju festivala na Žabljaku.

Podsjetio je da su svi svjesni da se planeta suočava sa ozbiljnim izazovima poput porasta temperature, ekstremnih vremenskih uslova i gubitka biodiverziteta, kao jednim od ključnih problema koji utiču na ekosistem.

„Ipak, mi kao građani Crne Gore, zahvaljujući neprocjenjivom prirodnom bogatstvu, možemo slobodno reći da smo još uvijek u prednosti, s obzirom na to da u ovom momentu možemo naći predjele gdje pijemo čistu vodu sa rijeke, dišemo čist vazduh i jedemo zdravu hranu. Takva mjesta najviše pripadaju prostorima naših nacionalnih parkova, koji su srce naše prirodne baštine“, rekao je Ćulafić.

Zato je, kako je dodao, ovaj festival, kroz umjetnost i film, u prelijepom ambijentu Nacionalnog parka „Durmitor“, prilika da se suočimo sa pomenutim izazovima kroz poruke koje prikazani filmovi nose sa sobom i koje podsjećaju na ljepotu prirode.

„Naša Vlada posvećena je cilju unapređenja ekoloških standarda i podržavanju projekata koji promovišu održivi razvoj. Kroz brojne sprovedene projekte i inicijative jasno je da je naš put ka održivom razvoju dug i zahtijeva zajednički napor. U skladu s tim, želim da se zahvalim i istaknem značaj saradnje između Vlade, nevladinih organizacija, privatnog sektora i građana“, poručio je ministar Ćulafić.

On je zahvalio organizatorima i svim učesnicima festivala.

„Čast mi je što imam priliku da prisustvujem ovom jubilarnom izdanju Green Montenegro International Film Festivala, posvećenom povezivanju čovjeka i prirode kroz kulturu i umjetnost. Neka ovaj festival i nadalje bude podsjećanje da naša povezanost sa prirodom nije samo odgovornost, već i privilegija“, zaključio je Ćulafić.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније