Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Crnom Gorom

[ R.B. ]

04. 08. 2024. 19:51 >> 21:23
1

ĆULAFIĆ ZA TVCG

"Putna infrastruktura na sjeveru biće sve bolja"

Ministar ekologije, održivog razvoja i razvoja sjevera, Damjan Ćulafić, saopštio je da je Vlada Crne Gore opedijeljena da u fokus djelovanja stavi razvoj sjevera i poručio da će putna infrastruktura biti sve bolja. Istakao je da je u planu izgradnja druge trase auto-puta, te podsjetio na već urađeno ka ojačavanju puteva na sjeveru.

Ministar je istakao nezaposlenost kao veliki problem.

"Smatram da kao ministar treba da stavim fokus na izradu strateškog dokumenta, koji će se bavi dugoročnim razvojem sjevera, dokument koji će biti obavezan i za ovu i svaku sljedeću vladu", kazao je u Dnevniku TVCG.

Istakao je da treba utvrditi tačne uzroke iseljavanja sa sjevera.

Loša putna infrastruktura, dodao je, takođe može da utiče na iseljavanje.

"Nije samo moj resor treba da bude posvećen razvoju sjevera, već i drugi, i dobio sam uvjeravanje da će tako biti, što i mom resoru omogućava veći manevarski prostor", kazao je Ćulafić za TVCG.

Osim donošenja dokumenata, istakao je da implementacija zahtijeva ozbiljan monitoring, te da tu treba staviti fokus.

"Ministarstvo razvoja sjevera ne može donijeti strategiju razvoja sjevera, ali možemo mapu puta ili neki akcioni plan, nešto što će brže dati rezultate", dodao je ministar ekologije, održivog razvoja i razvoja sjevera.

Poglavlje 27 da se zatvori do 2028.

Ministar je ocijenio da će saniranje divljih deponija, posebno takozvanih crnih tačaka u Crnoj Gori, te građenje regionalnih centara, doprinijeti podizanju ekološkog kvaliteta u Crnoj Gori.

"aravno mora se raditi i na podizanju svijesti - da se smeće odlaže u skladu sa propisima, da se odlaže na legalan način, na one pozicije koje je država propisala kao takve, da ne stvaramo divlje deponije", kazao je Ćulafić. 

Istakao je da će Ministarstvo imati veoma ozbiljnu aktivnost i u edukativnom smislu.

Dodao je Poglavlje 27 je veoma bitno.

"Iako je ono otvoren 2008. godine, učinjeni su neki pomaci, čini mi se da je nedavno 46,5% bila ispunjenost naših obaveza kada su privremena mjerila u pitanju. Imamo još 8 mjerila, najveći su izazovi u upravljanju otpadom, upravljanju vodama itd. Ja lično smatram da treba staviti fokus na ispunjenje tih obaveza i da upravo ono što je target same vlade, a to je 2028. godina načelno, kada je pristupanje EU u pitanju, da i ovaj resor ekologe poglavlje 27 zatvori do te godine, iako ćemo naravno biti poprilično ambiciozni da se potrudimo da, ako možemo, i prije toga ispunimo ono što su naše obaveze", zaključio je ministar.

 

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније