Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

Dragana Lalević, TVCG

27. 08. 2024. 19:55 >> 19:55
Čitaj mi:

sedam dana uoči predaje lista

Izbori u Podgorici: Opozicija odlučila, većina i dalje vaga

Nešto više od mjesec ostalo je do izbora u Podgorici. Širi se spisak učesnika. Opozicija je odlučila, a u parlamentarnoj većini i dalje vagaju kako će pred birače. Glavni odbor Pokreta Evropa sad tu odluku trebalo bi da donese večeras, a gotovo da je izvjesna koalicija Za budućnost Podgorice, koja je nastupila i na prethodnim izborima.

Sedam dana uoči predaje lista opozicija zna kako će pred građane Podgorice. U vlasti i dalje ne otkrivaju karte, samo želje. Jedno je gotovo pa izvjesno.

"Ja vjerujem da ukoliko ne bude velike koalicije da će svi veliki konstituenti koalicije ZBCG iz 2020. godine nastupiti zajedno na ovim izborima. Odnosi svih konstituenata vladajuće većine su jako dobri, konstruktivni i politički lideri partija su svakodnevno u komunikaciji, dogovaraju se i izabraće se naravno najbolji model", kazala je predsjednica Skupštine Glavnog grada Jelena Borovinić-Bojović.

U toj koaliciji osim Nove srpske demokratije i DNP-a bili su i SNP, Prava i Slobodna Crne Gora koji se još nijesu izjasnili o nastupu. Posljednjih dana spominje se koalicija između Pokreta Evropa sad i Demokrata koju moraju potvrditi opštinski i glavni odbori partija. Da ništa još nije dogovoreno, potvrđuje i potpredsjednik Vlade iz Demokrata Momo Koprivica.

"Tu ima određenih razgovora i postoje prirodni elementi za taj politički savez a svakako će gradski odbori i jedne i druge partije dati završnu riječ", kazao je potpredsjednik Vlade i funkcioner Demokrata Momo Koprivica.

DPS će ovaj put samostalno, odlučeno je sinoć. Nosilac liste je Nermin Abdić. Dio njihovih koalicionih partnera - SD, SDP i LP već su se udružili u Evropski savez koji predvodi Boris Mugoša, a Bošnjačka stranka će najvjerovatnije samostalno. Svoju političku snagu sami će odmjeriti iz Stranke evropskog progresa bivšeg premijera Duška Markovića koji su uz Crnogorsku građansku akciju jedini predali listu. Nastup su najavili i iz pokreta Preokret Srđana Perića, te pokreta Naprijed na čelu s direktorom Fonda za zdravstveno osiguranje Vukom Kadićem. Podgoričku listu predvodi bivši ministar pravde Andrej Milović. Danas je formalizovna kolacija između Ure i Pokreta za Podgoricu - čiji su akteri bili ključni za skraćenje mandata skupštini. Kolaciju koju će predvoditi Luka Rakčević danas je predstavio i predsjednik države Jakov Milatović. Izbori zakazani 29. septembra održavaju se samo godinu i po nakon formiranja nove gradske vlasti kojom je prekinut kontinuitet 25- godišnje vladavine DPS-a u Glavnom gradu. Biće to, ako ništa drugo, nikad veća ponuda za građane Podgorice.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније