Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

M.M. [ Beta ]

27. 08. 2024. 21:27 >> 21:27
Čitaj mi:

zbog odbijanja njihovog kandidata

Francuska ljevičarska ocijenila da Makron ugrožava demokratiju

Glavna francuska ljevičarska koalicija danas je ocijenila da predsjednik Emanuel Makron ugrožava demokratiju jer je odbio njenog kandidata, iz Novog narodnog fronta, za premijera poslije prošlomjesečnih izbora.

Makron ima prema Ustavu isključivo pravo da imenuje premijera.

Francuski političari ne mogu da riješe kako će izgledati buduća vlada poslije prevremenih izbora održanih u julu iz kojih niko nije izašao kao s dovoljnom većinom da obrazuje vladu.

Najnovije tenzije uključuju pozive na proteste protiv Makrona iduće nedjelje kada se Pariz sprema da bude domaćin Paraolimpijskih igara.

Ljevičarska koalicija Novi narodni front, nazvana po patriotskoj organizaciji tokom Drugog svjetskog rata, osvojila je najviše mjesta u Narodnoj skupštini, Makronov centristički savez je bio drugi, a ekstremnodesničarsko Nacionalno okupljanje treće, tako da nema partije sa većinom u donjem domu francuskog Parlamenta.

Ipak ljevičarska koalicija koja uključuje tvrdu ljevičarsku partiju Nepokorena Francuska, Socijaliste i Zelene, insistira da novi premijer treba da bude iz njihovih redova zato što je njena poslanička grupa najveća.

Makron je juče odbacio njihov predlog za premijera, malo poznatu državnu funkcionerku Lusi Kastets, i rekao da njegova odluka da odbije vladu koju predvodi Novi narodni front ima za cilj da osigura "institucionalnu stabilnost".

Jako rascepkan Parlament ne bi odobrio ljevičarsku vladu, rekao je Makron i najavio novu rundu konsultacija sa političkim liderima.

On je pozvao lidere ljevice da pokušaju da postignu saradnju sa partijama izvan njihove koalicije, uključujući i sa predsjednikovim centrističkim savezom.

Ljevičarske vođe osudile su Makrona i optužile ga da ugrožava francusku demokratiju i odbija izborne rezultate. Socijalisti i Zeleni odbili su da se sastanu sa predsjednikom na novoj rundi razgovora danas.

Nepokorena Francuska čije vođe nisu pozvane u Jelisejsku palatu, pozvala je na masovne proteste protiv Makrona. Oni kažu da je on odgovoran za "izuzetno ozbiljnu situaciju".

"Kako je moguće da smo dostigli takvo negiranje demokratije", rekla je vođa Zelenih Marin Tondelije u intervjuu za Frans Enfo (France Info).

"U procesu smo gdje nam kradu ove izbore", rekla je ona i dodala da će Novi narodni front odbaciti svaku vladu koja nije ljevičarska.

Poslanik Nepokorene Francuske Fansoa Rufen rekao je na mreži Iks da "narod mora da skine Makrona u ime demokratije" i dodao da je on kriv za "haos i nestabilnost".

Znak rascjepa na široj ljevici je to što je Pjer Žuve, generalni sekretar Socijalističke partije, rekao da njegove pristalice neće učestvovati u protestima i nagovijestio da su otvoreni za dalje razgovore sa predsjednikom.

Nema pravila o tome da Makron mora da imenuje kandidata iz partije koja je osvojila najviše mjesta u parlamentu, niti se određuje rok za odluku o mandataru, ali to što nijedan politički blok nije dominantan je bez predsedana u nedavnoj političkoj istoriji Francuske.

Iz Makronove kancelarije saopšteno je prošle nedjelje da će imenovati premijera na osnovu konsultacija koje su počele u petak i čiji cilj je kretanje ka "najširoj i najstabilinijoj mogućoj većini".

Političari s centra, iz desnice i ekstremne desnice nagovijestili su da će pokušati da obore svaku vladu u kojoj su članovi iz Nepokorene Francuske.

Makron izgleda spremniji da traži koaliciju koja bi uključila političare iz lijevog centra sve do tradicionalne desnice.

Makron je prošlog mjeseca rekao da će zadržati odlazeću centrističku vladu u privremenom svojstvu, da vodi "tekuće poslove" posebno tokom Olimpijskih igara u Parizu koje su završene 11. avgusta.

Makron je raspisao vanredne parlamentarne izbore nakon teškog poraza svojih centrista na izborima za Evropski parlament u junu kada je trijumfovalo Nacionalno okupljanje.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније