Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

M.M.Lj. [ Vijesti ]

27. 08. 2024. 20:02 >> 20:02

ASK

Za finansiranje kampanje za lokalne izbore skoro 200.000 eura

Učesnici izbora u Podgorici, Kotoru i Gusinju dobiće za finansiranje kampanje 198.452,84 eura, pokazuju podaci koje je objavila Agencija za sprečavanje korupcije (ASK) na svom sajtu.

Ovo nije jedini trošak za opštine, jer u ovaj iznos ne ulaze sredstva koja se izdvajaju za organizaciju izbora - štampanje izbornog materijala, dnevnice članovima i zamjenicima odbora, piše portal Vijesti.

Novac koje je opredijeljen za finansiranje troškova izborne kampanje izdvaja se u iznosu koji predstavlja 0,25 odsto tekućeg budžeta opština u kojima se održavaju izbori, a od toga se petina ravnomjerno raspodjeljuje svim političkim subjektima kojima su liste potvrđene najkasnije osam dana od isteka roka za predaju izbornih lista. Ostatak novca se raspodjeljuje nakon održanih izbora, srazmjerno broju osvojenih mandata.

Poreske obveznike će najviše koštati izborna kampanja u glavnom gradu, za potrebe koje će biti izdvojeno 140.164 eura. Petina koja se raspodjeljuje jednako na sve liste kojima će Podgoričani moći da daju povjerenje na biralištima iznosi oko 28.000 eura, dok će ostatak koji se dijeli na osnovu mandata biti nešto više od 112.000 eura. Shodno tome, podgorički mandat, kojih u parlamentu ima 59, koštaće oko 1.900 eura.

Za kampanju u Kotoru, iz budžeta će biti izdvojeno 52.930,67 eura. Za sve prijavljene subjekte biće opredijeljeno nešto više od 10.000 eura, dok će, srazmjerno mandatima biti raspodijeljen ostatak od 42.000 eura. Kotorski mandat biće jeftiniji od podgoričkog i iznosiće nešto manje od 1.300 eura.

Kad je riječ o Gusinju, za potrebe kampanje će za izbore u toj sjevernoj opštini poreski obveznici platiti 5.385,17 eura. Od tog iznosa, svim političkim subjektima koji su predali listu biće raspodijeljeno 1.077,03 eura. Imajući u vidu da je u toj opštini završen rok za predaju, a da će na izborima učestvovati pet izbornih lista, svaka od njih će dobiti po 215,40 eura. Ostatak sredstava, od oko 4.300 eura biće raspoređen poslije izbora, na osnovu osvojenih mandata. Gusinjski mandat koštaće oko 140 eura.

Politički subjekti iz privatnih izvora, a za potrebe kampanje, mogu prikupiti najviše 30 puta veći iznos od onog što ih sljeduje na osnovu raspodjele petine ukupnih budžetskih sredstava. S obzirom na to da u je Gusinju već poznat taj iznos, svaki subjekt će iz privatnih izvora moći da prikupi najviše 7.362 eura.

U dokumentima koje je objavio ASK procenat od ukupnog budžeta nije pravilno izračunat za izbore u Gusinju i Kotoru, pa bi prema toj računici iznos bio mnogo veći.

Ovo nije kraj budžetskih davanja za održavanje izbora za ovu godinu, jer podaci za izlazak na birališta u Budvi još nisu dostupni, a izvjesno je da će se održati i u Beranama, dok postoji velika šansa da andrijevički budu ponovljeni.

Lokalni izbori u Gusinju održaće se 15. septembra, a u Podgorici i Kotoru dvije sedmice kasnije. U Budvi su građani na birališta izlazili krajem maja, ali se učesnici nisu uspjeli dogovoriti o formiranju vlasti. Budvani će biračko pravo moći opet da iskoriste 17. novembra.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније