Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

M.M.Lj. [ Beta ]

27. 08. 2024. 19:08 >> 19:14

U Siriji uhapšen dopisnik AFP-a

Novinar Bakr Kasim, dopisnik francuske novinske agencije Frans pres uhapšen je u Siriji, u dijelu koji kontrolišu pobunjenici koje podržava Turska.

 

Novinari i aktivisti su hapšenje Kasima okarakterisali kao obračun s njima. Lokalne vlasti nisu to odmah komentarisale.

Kasim, koji je izveštavao i fotografisao za francusku novinsku agenciju Frans pres i tursku državnu agenciju Anadolu, uhapšen je u ponedeljak popodne u gradu Al Bab u severnoj provinciji Alepo.

Sirijska opservatorija za ljudska prava (The Syrian Observatory for Human Rights) saopštila je da su Kasima tukli dok su ga hapsili. Iz te nevladine organizacije navode da mu je predočeno "više optužbi, uključujući pripremanje izvještaja za štampu za nekoliko stranaka".

Njegova supruga Nabiha Taha rekla je da su ga uhapsile vlasti koje podržava Turska u selu Havar Kilis, koje se nalazi blizu turske granice.

Lokalna vojna policija držala je i Tahu dva sata, a puštena je nakon protesta novinara i stanovnika.

Taha je rekla da je Kasim odveden na drugu lokaciju i da se trenutno ne zna ništa o njemu.

"Pozivamo lokalne vlasti u sjevernoj Siriji da odmah oslobode našeg dopisnika Bakra Kasima i dozvole mu da slobodno nastavi sa radom", poručila je urednica Frans presa Sofi Hit (Sophie Huet).

Novinari i aktivisti na sjeverozapadu Sirije rekli su da će danas organizovati protest i pozvati na oslobađanje Kasima i drugih novinara i aktivista, za koje kažu da su nepravedno pritvoreni.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније