Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

M.M.

27. 08. 2024. 21:48 >> 21:54
Čitaj mi:

SUDANSKA VOJSKA RAZMATRA PREDLOG

Vašington zatražio od zaraćenih strana u Sudanu da prestanu zlostavljanje stanovništva

Američki izaslanik za Sudan je danas tražio od zaraćenih strana da okončaju zlostavljanje stanovništva, i rekao da sudanska vojska razmatra predlog o tome, kojeg su prihvatile paravojne snage.

Pregovori o Sudanu su završeni u petak u Švajcarskoj bez dogovora o primirju, ali su se zaraćene strane obavezale da će dozvoliti siguran i nesmetan pristup humanitarcima preko dva ključna puta.

Pobunjeničke vojne Snage za brzu podršku (RSF) optužene za brojne zloupotrebe, posebno u Darfuru, prihvatile su kodeks ponašanja kojim se obavezuju da ne pribjegavaju nasilju prema ženama i da ne uništavaju usjeve.

„Te nove obaveze treba da se ogledaju u djelovanju na terenu RSF-a, koji su od početka rata počinii djela etničkog čišćenja i zločine protiv čovječnosti protiv sudanskih civila“, rekao je juče državni sekretar SAD Entoni Blinken.

Tom Perilo, američki pregovarač za Sudan, rekao je da su SAD takođe predstavile predlog sudanskoj vojsci, koja za razliku od pobunjeničkih snaga nije došla na pregovore u Švajcarskoj.

„Nadamo se da ćemo dobiti odgovor od njih narednih dana“, rekao je danas Perilo novinarima.

Prema njegovim riječima, cilj je da se ponašanje promijeni, da se silovanje i seksualno ropstvo više ne koriste kao sredstvo rata, da se eksploatacija i uznemiravanje na kontrolnim punktovma više ne praktikuje i da civilne zone, uključujući bolnice i mjesta stanovanja, ne budu neselektivno bombardovane.

U ratu u Sudanu se od aprila 2023. godine za dežavnu vlast bore vojska koju predvodi general Abdel Fatah al Burhan i pobunjene vojne snage, na čijem čelu je njegov bivši pomoćnik Mohamed Mahdan Daglo.

U sukobu su poginule desetine hiljada ljudi, a više od deset miliona ljudi je raseljeno, kažu UN.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније