Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

M.M.Lj. [ Mina Business ]

28. 08. 2024. 07:55 >> 08:01

BERLIN

Njemačka ekonomija blago pala u drugom kvartalu

Njemačka ekonomija blago je oslabila u drugom tromjesečju, dijelom zbog manjih ulaganja i krize u građevinskoj industriji, saopšteno je iz Destatisa.

Bruto domaći proizvod (BDP) Njemačke smanjen je 0,1 odsto u odnosu na prethodni kvartal, čime je potvrđena početna procjena s kraja jula, nakon rasta od 0,2 odsto u prvom kvartalu, prenosi SEEbiz.

"Nakon blagog rasta u prethodnom tromjesečju, njemačka ekonomija je u proljeće ponovo usporila", rekla je predsjednica Destatisa, Ruth Brand.

Njemačka ekonomija je najveća u Evropi, ali je već godinama u krizi i u drugom je kvartalu imala lošije rezultate nego u drugim evropskim zemljama poput Španije i Francuske.

S negativnim rezultatom u drugom tromjesečju postoji rizik da Njemačka ponovo padne u recesiju.

Deutsche Bundesbank, njemačka centralna banka, predviđa da će se ekonomski oporavak dodatno odložiti. Očekuje se ekonomsko zatišje, ali ne i produženi pad privredne proizvodnje.

Prema statističarima, jedan od razloga usporavanja bio je pad ulaganja u opremu od 4,1 odsto, posebno u mašine, uređaje i vozila.

Pad građevinskih investicija od dva odsto takođe je uticao na rast, saopštio je Destatis, dok vanjska trgovina nije pružila podsticaj jer je izvoz roba i usluga smanjen 0,2 odsto u drugom tromjesečju.

Destatis je u utorak objavio preliminarne podatke koji pokazuju da se njemački nacionalni deficit blago smanjio na 38,1 milijardu EUR u prvoj polovini godine.

To je 1,3 milijarde EUR manje nego u istom periodu prošle godine. Istek programa olakšica usmjerenog na obuzdavanje visokih cijena energije usporio je povećanje državne potrošnje, prema statističarima.

To znači stopu deficita od 1,8 odsto BDP-a za prvu polovinu godine.

Savezna Vlada je odgovorna za najveći dio nacionalnog deficita, od 24,6 milijardi EUR. Međutim, taj se deficit znatno smanjio 17,9 milijardi EUR u odnosu na prethodnu godinu.

U međuvremenu, istraživanje instituta Ifo objavljeno u utorak pokazalo je da se njemačka industrija bori da iskoristi ekonomski rast u drugim evropskim zemljama, dok raspoloženje među izvoznicima nastavlja da opada.

Izvozna očekivanja pala su s minus 2,2 boda u julu na minus 4,8 bodova u avgustu.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније