Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

A.J. [ Beta ]

26. 08. 2024. 13:53 >> 13:51
Čitaj mi:

nakon atentata islamskog ekstremiste

Šolc najavio pooštravanje zakona o hladnom oružju

Njemački kancelar Olaf Šolc danas je rekao da će pooštriti zakone o hladnom oružju i pojačati deportacije odbijenih tražilaca azila, dok je obilazio mjesto napada nožem u kojem je osumnjičeni islamski ekstremista iz Sirije optužen za ubistvo tri osobe.

Šolc je, govoreći nakon što se pridružio regionalnim zvaničnicima u polaganju bijelog cvijeta na improvizovani spomenik u gradu Solingenu, rekao da je "bijesan i ljut" zbog napada, u kojem je ranjeno osam osoba.

Osumnjičeni se predao policiji u subotu uveče, dan nakon napada na festivalu povodom 650. godišnjice grada.

Federalni tužioci rekli su da osumnjičeni dijeli radikalnu ideologiju grupe Islamska država, kojoj se i pridružio i da je postupao na osnovu tih uvjerenja kada je napadao svoje žrtve.

Dvadesetšestogodišnjaku je odbijen zahtjev za azil i trebalo je da bude deportovan prošle godine u Bugarsku, gdje je prvobitno ušao u Evropsku uniju, ali to nije uspjelo jer je na neko vrijeme nestao, prenose njemački mediji.

To je oživjelo kritike vlade na račun migracija i deportacije, pitanja po kojima je ona dugo bila ranjiva.

Vlada je preduzela korake da razriješi ovo pitanje, zakonima koji imaju za cilj da olakšaju deportacije odbijenih tražilaca azila koje je parlament odobrio u januaru.

Takođe Vlada je pokrenula zakone za olakšavanje deportacije stranaca koji javno odobravaju terorističke akte.
„Moramo učiniti sve da osiguramo da se takve stvari nikada ne dogode u našoj zemlji, ako je to moguće“, rekao je Šolc i dodao da će to posebno uključivati pooštravanje zakona o hladnom oružju.

Ministarka unutrašnjih poslova Nensi Fezer je ranije ovog mjeseca predložila da se u javnosti dozvoli samo nošenje noževa sa oštricom do šest centimetara, a trenutno je dozvoljena dužina oštrice 12 centimetara.

„Moraćemo da učinimo sve da oni kojima nije dozvoljeno da ostanu u Njemačkoj budu vraćeni i deportovani“, rekla je mnistarka i dodala da je „masovno proširena mogućnost za sprovođenje takvih deportacija“.

Šolc je rekao da je već ove godine došlo do povećanja deportacija za 30 odsto, ali i da će pažljivo razmotriti kako da se te cifre povećaju.

On je rekao da su mjere, uključujući granične provjere na istočnim granicama Njemačke, smanjile broj migranata koji „neregularno“ stižu, ali i tu ima prostora za poboljšanje.

Nakon napada nožem avganistanskog imigranta u Manhajmu (Mannheim) krajem maja u kojem je jedan policajac ubijen, a još četiri osobe povrijeđene, Šolc je obećao da će Njemačka ponovo početi da deportuje kriminalce iz Avganistana i Sirije.

Njemačka trenutno ne sprovodi deportacije u te zemlje.

Vlada nema diplomatske odnose sa talibanskim vlastima u Kabulu i za sada smatra da je bezbednosna situacija u Siriji previše krhka da bi dozvolila deportacije tamo.

Međutim, Šolc je u junu rekao da njegova vlada radi na rešenjima koja bi omogućila deportaciju osuđenih Avganistanaca u susedne zemlje Avganistana, a u Nemačkoj se raspravljalo o dozvoli deportacija u Siriju.

Portparolka Ministarstva unutrašnjih poslova Sonja Kok (Sonja Kock) rekla je u ponedeljak da vlada i dalje "intenzivno" radi na tome.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније