Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ukrajina

A.M. [ Mina ]

26. 08. 2024. 15:35 >> 15:36
Čitaj mi:

rat u ukrajini

U  ruskom napadu na Ukrajinu ubijene tri osobe

U napadu dronovima i raketama, koji je Rusija rano jutros pokrenula širom Ukrajine, ubijene su najmanje tri osobe.

Prema prvim saznanjima, ciljana je energetska infrastruktura, prenosi Glas Amerike.

Napad je počeo oko ponoći i trajao je do zore i ocjenjuje se kao najveći napad Rusije na Ukrajinu u posljednjih nekoliko sedmica.

Ukrajinske vazduhoplovne snage saopštile su da je bilo više grupa ruskih bespilotnih letjelica koje su se kretale ka istočnim, sjevernim, južnim i centralnim regionima Ukrajine.

Kako su naveli, udar je praćen sa više krstrećih i balističkih projektila.

Eksplozije su se čule i u Harkovu, Odesi, Vinici, Zaporožju, Kremenčuku, Dnjepru, Hmeljnickom, Krivom Rogu i Kropivnickom.

Navodi se da su se eksplozije čule i u Kijevu, kao i da je u tom gradu prekinuto snabdijevanje strujom i vodom.

Gradonačelnik Kijeva Vitalij Kličko kazao je da su nakon napada otvorena skloništa gdje ljudi mogu da napune svoje uređaje i da se osvježe tokom nestanka električne energije.

Gradonačelnik grada Lucka na zapadu Ukrajine Igor Poliščuk rekao je da je u tom mjestu pogođena stambena zgrada i neodređeni infrastrukturni objekat, kao i da je jedna osoba poginula.

Još jedna osoba stradala je u centralnom Dnjepropetrovskom regionu, gdje je napad izazvao više požara, oštetio desetak domaćinstava i potpuno uništio dva.

Jedna osoba je ubijena u jugoistočnom, djelimično okupiranom dijelu Zaporožja, rekao je regionalni šef Ivan Fedorov.

Prema njegovim rečima, u toj oblasti pogođen je jedan infrastrukturni objekat.

Regionalni šef Vitalij Kim kazao je da su u južnoj Mikolaevskoj oblasti tri osobe povrijeđene i pozvao stanovnike da se premjeste u skloništa.

Privatna ukrajinska energetska kompanija DTEK započela je restrikcije struje i objavila je u saopštenju da energetski radnici širom zemlje "rade 24/7 kako bi vratili svjetlo u domove Ukrajinaca".

Kancelarija ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog osudila je rusku "želju da uništi energetski sektor" i obećala da će to "skupo koštati Ruse", uključujući njihovu infrastrukturu.

U susjednoj Poljskoj, vojska je saopštila da su domaća i NATO protivvazdušna odbrana aktivirane u istočnom dijelu zemlje kao rezultat napada.

U međuvremenu, u Rusiji su zvaničnici prijavili ukrajinski napad dronovima tokom noći i jutros.

U ruskom centralnom regionu Saratov povrijeđene su četiri osobe, kada su bespilotne letjelice pogodile stambene zgrade u dva grada.

Jedan dron se srušio na stambeni neboder u Saratovu, a drugi je udario u zgradu u gradu Engelsu, gdje se nalazi vojni aerodrom koji je ranije bio napadnut.

Ministarstvo odbrane Rusije saopštilo je da su ukupno 22 ukrajinske bespilotne letjelice presretnute tokom noći i jutra u osam ruskih regiona, uključujući Saratovku i Jaroslavsu oblast u centralnoj Rusiji.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније