Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Podgoricom

[ Biljana Rovčanin, TVCG ]

25. 08. 2024. 20:00 >> 20:00
Čitaj mi:

URBANISTIČKI HAOS

Sjutra protest na Zabjelu: Strahuju od nove gradnje

Građani podgoričkog naselja Zabjelo za sjutra su najavili protest. Traže da se stavi van snage Detaljni urbanistički plan iz 2009. kojim se omogućava nastavak gradnje udijelu grada ispod Ljubovića. I dok pravnici upozoravaju na pravo vlasnika parcela u tom kvartu da raspolažu svojom imovinom, arhitekte pozivaju da se sačeka izrada novog DUP-a za to područije od kojeg očekuju da ispravi urbanistički haos u naselju ispod Ljubovića.

Zgrada do zgrade, bez dovoljno parking mjesta i zelenih površina tako izgleda urbanistički haos ispod brda Ljubović. Da će u već prenatpanom naselju početi da niču nove zgrade plaše se mještani jer je vraćen na snagu detaljni urbanistički plan iz 2009. kojim se omogućava nastavak gradnje u tom dijelu grada. Zato najavljuju protest.

"Protest će se organizovati sjutra 26. avgusta ispred Zabjelske vektre u 17 sati. Primarni zahtjev je da se detaljni urbanistički plan iz 2009. Zabjelo Ljubović stavi van snage", kazao je Rade Savić, jedan od organizatora protesta.

Taj plan postao je opet važeći u aprilu ove godinenakon što je Ustavni sud proglasio nenadležnom i poništio odluku Skupštine Glavnog grada iz 2020. kojom je tada Dup Zabjelo Ljubović stavljen van snage i zabranjena gradnja u tom dijelu Podgorice. Takva odluka Ustavnog suda bila je očekivana, kaže advokat Mitar Šušić i omogućava vlasnicima parcela tog kraja da raspolažu svojom imovinom.

"Ako država ima rješenje ,ako može da oduzme odnosno ekpropiše to zemljište i isplati te ljude neka pravi zelene zone, zelene parkove kao god to je mogućerješenje ali dok god država nema rješenje u tom smislu svaka ideja koja se zansiva na tome da bi bilo meni lijepo drugom ću onemogućiti da radi ono štoželi sa svojom imovinom je potpuno bezobzirna i pravno neutemeljena", ističe advokat.

To i nije namjera stanara kvarta ispod Ljubovića ali jeste borba za život u uređenomprostoru.

"Ostvarenjem ovog DUP-a iz 2009 koji je ponovo na snazi imaćemo naselje koje može imati i 20 hiljada stanovnika bez javnih i zelenih površina. Država je ta koja je krivašto je dozvolila da se napravi kvart koji je ponavljam neadekvatan za život", kaže Savić.

Da se u naselju ispod brda Ljubović može naći balansizmedju prava vlasnika imovine i stanara samo dobrim planiranjem prostora, smatraarhitektica Sonja Dragović. Toga ipak nijebilo po važećem dupu iz 2009, pa ga kaže treba staviti van snage i sačekati izradu novog koji je u toku.

"Taj novi plan, ako bude dobrog kvaliteta, moraće da ograniči gradnju spratnost dakle vjerovatno onemogući da se grade stambeni kvadrati na nekim od parcela koji to ovaj plan dopušta i razumijem da investitorima to ne odgovara i da zbog toga postojesvi ti pritisci da se izgradi što prije i što više prema ovom važećem, a osvjedočeno lošem planu", kaže Sonja Dragović iz NVO Kana.

Da tome ne bi svjedočili i u narednom periodu arhitekte smatraju da bi odluke o planiranju trebalo vratiti u nadležnost opština. Do tada o spornom planu treba da odluči ministarstvo prostornogplaniranja i urbanizma, a njihov stav nijesmo mogli dobiti zbog godišnjih odmora.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније