Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

A.M. [ Dan ]

24. 08. 2024. 09:17 >> 09:17
2
Čitaj mi:

MONSTAT

Neizvjesno kada će biti objavljeni rezultati popisa

Još je neizvjesno kada će biti objavljeni konačni rezultati popisa. Iz Uprave za statistiku "Danu" su kazali da će o tome blagovremeno obavijesti javnost.

"Objavljivanje rezultata popisa definisano je članom 30 Zakona o popisu, kojim je predviđeno da će Uprava za statistiku konačne rezultate objaviti prema Godišnjem planu zvanične statistike i Kalendaru objavljivanja statističkih podataka. Navedenim dokumentima je definisano da će se saopštenja o popisu stanovništva, domaćinstava i stanova 2023.godine objavljivati sukcesivno u drugoj polovini godine, nakon unosa, obrade i kontrole podataka. O tačnom datumu objavljivanja podataka Uprava za statistiku će blagovremeno obavijestiti javnost", odgovorili su "Danu" iz Monstata.

Tvrde da ne kasne sa objavljivanjem podataka, s obzirom da je to planirano u drugoj polovini godine.

"Uprava za statistiku sprovodi sve aktivnosti planirane Zakonom o popisu stanovništva, domaćinstava i stanova, a koji se odnose na obavezu da se građanima da mogućnost provjere podataka koji se odnose na etničko-kulturološka pitanja prikupljena popisom putem specijalnog softvera. Proces javne nabavke za izradu softvera, kao i izrada samog softvera, jeste završen, ali još uvijek traje javna nabavka za reviziju koda specijalnog softvera, koja je takođe predviđena Zakonom o popisu. Nakon što se cjelokupan proces završi i građanima da mogućnost da provjere podataka o etničko-kulturološkim karakteristikama, steći će se uslovi za konačno objavljivanje podataka", poručili su iz Monstata.

Unos podataka sa popisa stanovništva, domaćinstava i stanova započet je 1. februara.

"Očekuje se da će unos i obrada podataka trajati oko šest mjeseci, kako je i ranije komunicirano u javnosti. Unos podataka se odvija u skladu sa planiranom dinamikom i nema kašnjenja", saopštili su ranije iz Monstata.

Za posao unosa podataka sa popisa stanovništva, domaćinstava i stanova, koji je počeo 1. februara, angažovano je 120 operatera.

Preliminarni rezultati popisa koje je početkom godine objavio Monstat pokazuju da u Crnoj Gori živi 633.158 stanovnika, što je za dva odsto više nego 2011. godine. Popisom su, kako su ranije kazali iz Monstata, prikupljeni podaci o 217.441 domaćinstvu i 396.873 stana, dok su tokom faze prikupljanja podataka popisana ukupno 673.203 lica.

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније