Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

klix.ba [ R.B. ]

24. 08. 2024. 13:23 >> 13:23
2
Čitaj mi:

RIGOROZNI PROPISI

Novi zakoni u Avganistanu: Ženama zabranjeno da čitaju naglas

Avganistanski talibanski vladari suzbijaju zvuk ženskih glasova u javnosti, pod strogim novim skupom zakona o porocima i vrlinama pod radikalnim režimom.

Zakoni su objavljeni u srijedu nakon što ih je odobrio vrhovni vođa Hibatullah Akhundzada, rekao je portparol vlade, i pokrivaju aspekte svakodnevnog života poput javnog prevoza, muzike, brijanja i slavlja.

Među novim pravilima, članak 13. odnosi se na žene: kaže da je žena obavezna pokrivati ​​svoje tijelo u svakom trenutku u javnosti i da je pokrivanje lica neophodno kako bi se izbjeglo iskušenje i iskušavanje drugih. Odjeća ne smije biti tanka, uska ili kratka.

Žene su takođe obavezne pokrivati ​​se pred nemuslimanskim muškarcima i ženama kako bi izbjegle pokvarenost. Ženski se glas smatra intimnim i stoga ga se ne smije čuti kako pjeva, recituje ili čita naglas u javnosti. Ženama je zabranjeno gledati muškarce s kojima nijesu u krvnom ili bračnom srodstvu i obrnuto.

Dokument od 114 stranica i 35 članaka u koji je Associated Press imao uvid predstavlja prvu službenu deklaraciju o zakonima o porocima i vrlinama u Avganistanu otkako su talibani preuzeli vlast 2021, kada su takođe uspostavili ministarstvo za "propagiranje vrlina i prevenciju poroka.”

Zakoni će ovlastiti ministarstvo da bude na prvoj liniji regulisanja ličnog ponašanja, izricanja kazni poput upozorenja ili hapšenja ako službenici zakona tvrde da su Avganistanci prekršili zakone.

Zakoni zabranjuju objavljivanje slika živih bića, prijeteći ionako krhkom avganistanskom medijskom krajoliku; sviranje mzike; prevoz solo putnica; te miješanje muškaraca i žena koji međusobno nijesu u srodstvu. Zakoni takođe obavezuju putnike i vozače da obavljaju namaz u određeno vrijeme.

Prošlog mjeseca, u izvještaju UN-a navodi se da ministarstvo doprinosi klimi straha i zastrašivanja među Avganistancima.

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније