Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

24. 08. 2024. 10:16 >> 10:17
1

stav

Odbrana Evrope je naša zajednička obaveza i odgovornost

Ukrajina od 24. februara 2022. godine neprekidno vodi tešku i hrabru borbu za odbranu svoje nezavisnosti i teritorijalnog integriteta od oružane agresije Rusije, koja krši međunarodno pravo i koja je vratila rat u centar Evrope.

 

Zajednički tekst ambasadora Ukrajine i SR Njemačke u Crnoj Gori povodom 24. avgusta - Dana nezavisnosti Ukrajine

 

U ovom ratu za sopstveni fizički opstanak, ukrajinski narod se u velikoj mjeri oslanja na stalnu podršku i pomoć svojih odanih stranih partnera.

Njemačka ima posebnu odgovornost među ukrajinskim prijateljima. To se ogleda u činjenici da je Njemačka po opštim kvantitativnim pokazateljima pomoći ukrajinskoj strani na drugom mjestu posle SAD. Podrška koju Ukrajina dobija od Njemačke nije samo manifestacija dobročinstva ili humani gest. To je doprinos bezbjednosti evropskog prostora i odbrani međunarodnog poretka zasnovanog na pravilima. Kao jedna od članica osnivača EU, Njemačka je svjesna da su stabilnost i bezbjednost Evrope neraskidivo povezane sa rezultatima odbrambene bitke koju Ukrajina više od dvije i po godine vodi protiv ruskog agresora.

Njemačka podrška je široka i trajna. Ključni faktor je, naravno, nabavka savremene vojne opreme, koja omogućava odbrambenim snagama Ukrajine da se efikasno suprotstave neprijatelju. Snabdijevanje savremenom vojnom opremom, koja omogućava odbrambenim snagama Ukrajine da se efikasno suprotstave neprijatelju, je, naravno, ključni faktor. Takođe, zahvaljujući međunarodnoj vojnoj podršci, Ukrajina je mogla da ojača svoje odbrambene sposobnosti i spriječi neprijatelja da zauzme veliki dio njene teritorije i uspjela da oslobodi niz regiona koje je ranije okupirala Ruska Federacija.

Ali Njemačka, Evropska unija i države G7 su pouzdani partneri Ukrajine ne samo u vojnom sektoru. Humanitarna pomoć je od velikog značaja za milione Ukrajinaca pogođenih ratom. Njemačka je postala jedan od najvećih donatora humanitarne pomoći, omogućavajući nacionalnim i međunarodnim humanitarnim organizacijama da mnogim građanima Ukrajine obezbijede vitalne resurse. Osim toga, Njemačka je otvorila vrata za više od milion ukrajinskih državljana (uglavnom žena, djece i staraca) koji su bili primorani da napuste svoje domove zbog ruske oružane agresije i okupacije. Mnoge druge evropske zemlje, među njima i Crna Gora, takođe su primile milione izbjeglica iz Ukrajine. Ovo nije samo izraz humanosti i saosjećanja, već i potvrda da je solidarnost i prijateljstvo među našim narodima stvarno i duboko.

Ukrajina i Njemačka s pravom mogu opisati svoje partnerstvo kao strateško. Ovo je potkrijepljeno njemačko-ukrajinskim bezbjednosnim sporazumom potpisanim između naših država 16. februara 2024. godine kao izraz podrške naporima Ukrajine za postizanje održivog i pravednog mira, o čemu je više od 90 država razgovaralo u Švajcarskoj u junu 2024. na prvoj velikoj mirovnoj konferenciji od ruskog napada prije više od dvije godine.

Ali zašto je ovo partnerstvo važno za Njemačku, Evropu, cio civilizovani svijet? Savezna Republika Njemačka je savršeno svjesna da bi uspjeh agresorskog rata koji je pokrenula Ruska Federacija bio ne samo ozbiljan udarac međunarodnom pravu, već i našem evropskom mirovnom poretku u cjelini. Urušavanje našeg poretka zasnovanog na pravilima imalo bi ozbiljne posljedice po sve zemlje u Evropi.

Destruktivni i destabilizujući efekti ruske agitacije i dezinformisanja preko društvenih i političkih struktura i medija primjetni su i na Zapadnom Balkanu. Stoga je neophodno suočiti se s tim na svim nivoima.

Budućnost Crne Gore leži u Evropskoj uniji.

U tom kontekstu, srećni smo i zahvalni što je Crna Gora, politički i uz konkretnu pomoć, zajedno sa svojim EU i evroatlantskim partnerima, takođe čvrsto na strani Ukrajine, a time i međunarodnog prava. Time zemlja ističe svoje ambicije u procesu pridruživanja EU i zajednički skup vrijednosti sa Evropskom unijom.

I u Crnoj Gori je prepoznato da svjetski poredak zasnovan na zakonu najjačih, gdje veće države mogu nametati svoju volju manjim ili im nekažnjeno oduzimati teritoriju, ne može dovesti do stabilnosti i mirnog razvoja.

Stoga smo zabrinuti zbog sve eskalirajuće retorike Rusije. Kao što vidimo, rusko rukovodstvo je prije početka svog agresorskog rata dovodilo u pitanje ukrajinsku državnost i postojanje ukrajinske nacije i ideološki pripremalo teren za svoju agresiju. Agresorski rat Moskva vodi sa velikom brutalnošću od strane ruske vojske, od čega posebno strada ukrajinsko civilno stanovništvo.

Njemačka i Ukrajina zajedno stoje pred ruskom prijetnjom da brane demokratske vrijednosti i odupru se agresiji. Odlučni smo da dalje produbljujemo naše partnerstvo jer ono ima za cilj zajedničku evropsku budućnost, zasnovanu na vladavini prava i univerzalnim humanitarnim principima, bez rata i nasilja, kojem ne bi trebalo da bude mjesto u 21. vijeku.

Računamo da će Crna Gora ostati naš nepokolebljivi partner u ovom poduhvatu.

Nj.E. O. Herasymenko je ambasador Ukrajine u Crnoj Gori;

Nj.E. P. Felten je ambasador Savezne Republike Njemačke u Crnoj Gori

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније