Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

M.V.

23. 08. 2024. 16:42 >> 17:43
1
Čitaj mi:

predsjednik države

Milatović vratio Zakon o razvojnoj banci na ponovno odlučivanje

Predsjednik Crne Gore Jakov Milatović vratio je Parlamentu na ponovno odlučivanje Zakon o razvojnoj banci Crne Gore, koji je Skupština donijela 17. avgusta, navedeno je iz njegovog kabineta.

U obrazloženju se konstatuje da usvojeni Zakon predviđa uspostavljanje nove institucije, Razvojne banke Crne Gore, čije će se osnivanje izvršiti transformacijom Investiciono razvojnog fonda Crne Gore, te da je postojanje jedne ovakve institucije praksa zemalja, kako Evropske unije, tako i regiona. Dodaje se da bi njeno osnivanje predstavljalo korak ka unapređenju institucionalnog okvira u oblasti finansiranja i podrške privredi i da je, imajući u vidu navedeno, prijedlog za osnivanje Razvojne banke jedan od koraka ka tom cilju.

Milatović je rekao da je, međutim, ovaj Zakon još jedan u nizu onih koji su Skupštini Crne Gore predloženi za razmatranje bez prethodno obavljenog procesa javne rasprave.

"Na ovaj način, stručna i zainteresovana javnost, kao i važni akteri finansijskog sistema poput Centralne banke Crne Gore, Udruženja banaka i međunarodnih finansijskih institucija, isključene su iz procesa njegove pripreme. Dodatno, iz zakonodavnog procesa su isključene i konsultacije sa Evropskom komisijom radi usaglašavanja normi Zakona sa evropskim standardima. Shodno tome, smatram neprihvatljivim da se ovako važni propisi donose bez širih konsultacija i bez uključivanja struke", naveo je Milatović u obrazloženju.

Dodao je i da je mišljenja da, pored netransparentnosti procesa pripreme Zakona, postoji i niz drugih elemenata u samom Zakonu koje bi trebalo dodatno razmotriti.

"Ovaj Zakon poistovjećuje Razvojnu banku sa komercijalnim bankama, dajući joj mogućnost da prima depozite i obavlja platni promet, međutim istovremeno predviđa njeno izuzimanje iz nadležnosti zakona koji uređuje osnivanje, poslovanje i kontrolu
kreditnih institucija, što nalazim za sporno. Uzevši u obzir da ovakve mogućnosti u poslovanju nemaju razvojne banke u regionu, kao i da se, shodno našem zakonodavstvu i evropskim direktivama, one daju komercijalnim bankama, stava sam da je neophodno pribaviti mišljenje Evropske komisije u vezi sa ovim pitanjima kako bi se osigurala usklađenost sa evropskim standardima", saopštio je Milatović.

Kazao je i da je Zakonom predviđeno da država Crna Gora bezuslovno, neopozivo i na prvi poziv jemči za sve obaveze Razvojne banke, osim za depozite.

"Mišljenja sam da se u ovako definisanom modelu postavlja pitanje sigurnosti i zaštite prava deponenata. Nadalje, Zakon nedovoljno jasno definiše i druga važna pitanja, kao što su: javnost rada Razvojne banke, uloga Centralne banke u kontroli njenog poslovanja i izvještavanja, kao i u imenovanju članova organa upravljanja ovom institucijom. Napominjem da nedovoljan stepen kontrole Centralne banke Crne Gore, kao regulatora, nad radom Razvojne banke ne doprinosi transparentnosti niti usklađenosti sa domaćim i evropskim propisima. Ovako definisan način poslovanja, može dovesti u pitanje finansijsku stabilnost i efikasnost ove institucije. Zbog svega navedenog, vraćam Zakon na ponovno odlučivanje i apelujem na Skupštinu Crne Gore da pažljivo razmotri predloženo rješenje kako bi jedna važna institucija, kao što je Razvojna banka, bila utemeljena na zakonu koji je donijet na transparentan način i usaglašen sa najboljim evropskim praksama", zaključio je Milatović. 

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније