Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

A.M. [ Mina ]

23. 08. 2024. 19:12 >> 19:12

un

U Gazi raseljeno 90 odsto stanovništva

Uzastopne izraelske naredbe za evakuaciju, od početka sukoba sa Hamasom, dovele su do raseljavanja 90 odsto stanovnika Pojasa Gaze, kazao je najviši humanitarni zvaničnik Ujedinjenih nacija (UN) za Gazu, Muhanad Hadi.

Prema njegovim riječima, samo u avgustu bilo je 12 naredbi za evakuaciju, prenosi Radio Slobodna Evropa.

Hadi je rekao da naređenja za evakuaciju ugrožavaju civile, umjesto da ih štite.

"Oni tjeraju porodice da ponovo bježe, često pod vatrom i sa ono malo stvari koje mogu da ponesu sa sobom, u područje koje se sve manje, koje je prepuno i nesigurno", naveo je Hadi.

Kako je kazao, civili su lišeni medicinske njege, skloništa, bunara i humanitarnih zaliha.

"Trče od jednog uništenog mjesta do drugog, a tome se ne nazire kraj kraj", kazao je Hadi.

On je naglasio da međunarodno humanitarno pravo zahtijeva da civili budu zaštićeni i da je potrebno osloboditi izraelske taoce, olakšati humanitarni pristup i postići dogovor o prekidu vatre.

Sukob u Pojasu Gaze počeo je nakon što su u oktobru naoružani ekstremisti Hamasa, prema izraelskim podacima, usmrtili oko 1,2 hiljade Izraelaca i oteli oko 250.

Izraelska vojska je potom počela sa napadima u Gazi u kojima je razoren dobar dio stambene i druge infrastrukture te palestinske enklave.

Prema podacima palestinskih zdravstvenih vlasti, koje kontroliše Hamas, do sada je ubijeno najmanje 40 hiljada ljudi.

Međunarodne humanitarne organizacije upozoravaju da se Gazom šire bolesti i glad, kao i da je iz domova protjerano 2,3 miliona ljudi.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније