Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

A.M. [ RSE ]

23. 08. 2024. 20:43 >> 20:43

Abas Aragči

Novi iranski šef diplomatije pozvao na dijalog sa EU

Novi ministar vanjskih poslova Irana, Abas Aragči (Abbas Araghchi), pozvao je na dijalog s Evropskom unijom (EU) kako bi se riješila bilateralna pitanja, nakon telefonskog razgovora s visokorangiranim diplomatom iz evropskog bloka.

"Islamska Republika Iran pozdravlja razvoj odnosa s Evropskom unijom u okruženju baziranom na međusobnom poštovanju", rekao je Aragči u saopštenju objavljenom kasno u četvrtak, 22. avgusta.

Odnosi između EU i Irana su se pogoršali prethodnih godina. Blok optužuje Teheran zbog neusporavanja svojih nuklearnih aktivnosti, podrške palestinskoj militantnoj grupi Hamas, podrške ruskoj invaziji na Ukrajinu te kršenja ljudskih prava.

Razvoj odnosa "zahtijeva dijalog da bi se riješila pitanja između dvije strane i ispravile pogrešno vođene politike evropskih zemalja", dodao je Aragči.

Evropski šef diplomatije, Žozep Borelj (Josep Borrell), naveo je na mreži X da je razgovarao o "mogućnostima za obnovljene razgovore o svim pitanjima od zajedničkog interesa" sa svojim iranskim kolegom. Diskusija je uključivala "potrebu za deeskalacijom i uzdržanošću", kao i "prestanak vojne saradnje" s Rusijom protiv Ukrajine, te nuklearnu neproliferaciju. Borelj je istakao da se radi o "kritičnom dijalogu" te da je on "ključan za smirenje regionalnih tenzija".

Iran i njihov libanski saveznik, Hezbolah, prijete odmazdom protiv Izraela nakon ubistva lidera političkog krila Hamasa, Ismaila Hanijea (Haniyeh), u Teheranu, kao i vrhovnog komandanta Hezbolaha u Bejrutu, krajem prošlog mjeseca.

Francuski ministar vanjskih poslova, Stefan Sežurn (Stephane Sejounre), u pozivu s Aragčijem, tražio je od Irana "da učini sve da bi se izbjegao regionalni sukob" za koji je naveo da ne bi bio "u ničijem interesu", navodi se u saopštenju iz ministarstva, objavljenom u petak. Takođe je naglasio da Teheran treba tražiti od grupa koje imaju podršku Irana da "pokažu maksimalnu suzdržanost". Osim o Hamasu i Hezbolahu, ministar je govorio i o Hutijima u Jemenu i šiitskim milicijama u Iraku.

Aragči je razgovarao i s britanskim šefom diplomatije, Dejvidom Lamijem (David Lammy), saopštio je Teheran u petak. Lami je na mreži X objavio da je Aragčiju naglasio da se "mora izbjeći bilo kakva eskalacija na Bliskom istoku". "Postizanje sporazuma o prekidu vatre, isporuka više humanitarne pomoći u Gazu i obezbjeđivanje oslobađanja talaca je vitalno za regionalnu stabilnost", naveo je Lami.

Aragči, koji je u srijedu preuzeo funkciju, poznat je po svojoj otvorenosti prema Zapadu. On je bio glavni pregovarač za nuklearna pitanja i igrao je ključnu ulogu u postizanju dogovora iz 2015. godine, kojim se Iran obavezao na smanjenje svojih nuklearnih aktivnosti u zamjenu za olakšavanje sankcija. Sporazum je propao 2018. godine, kada se iz njega povukao tadašnji američki predsjednik Donald Tramp (Trump). Kasniji pokušaji da se sporazum oživi su propali.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније