Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

A.J.

22. 08. 2024. 13:34 >> 13:35
Čitaj mi:

savjet aem-a

Nije bilo prikrivenog političkog oglašavanja, RTCG poštovala standarde

Savjet Agencije za elektronske medije (AEM) poništio je rješenje kojim se RTCG upozorava zbog navodnog kršenja Zakona o audiovizuelnim medijskim uslugama i Pravilnika o komercijalnim audiovizuelnim komunikacijama, odnosno prikrivenog političkog oglašavanja u udarnom Dnevniku TVCG. Odbijen je kao neosnovan prigovor NVO "Media Centar" iz Podgorice, na rad Javnog preduzeća "Radio Televizija Crne Gore". Savjet je obrazložio da su izjave predstavnika političkog subjekta (PES) predstavljale dio redovnog informisanja javnosti o pitanjima od opšteg društvenog interesa, a ne promotivnu aktivnost sa ciljem političkog uticaja.

"Usvaja se žalba Javnog preduzeća "Radio i Televizija Crne Gore" iz Podgorice, emitera opšteg televizijskog programa "Prvi program Televizije Crne Gore" podnijeta protiv rješenja Agencije za elektronske medije br. UP P 04-043/24-15 od 05.08.2024. godine), kojim je usvojen prigovor NVO "Media centar" iz Podgorice br. UP P 04/043-24-37 od 24.06.2024. godine i poništava se prvostepeno Rješenje Agencije za elektronske medije br. UP P 04/043/24-37/4 od 22.07.2024. godine", piše u rješenju Savjeta Agencije. 

Prethodno je AEM izrekla upozorenje RTCG jer su u okviru informativnih emisija 22. juna, kako su tvrdili, u izvještaju sa konvencije Pokreta Evropa sad na kojoj je osnovan odbor stranke za Podgoricu "emitovali prikriveno političko oglašavanje".

Kako ističu, navodi podnosioca prigovora da prilog emitovan 22.06.2024. godine na „Prvom programu Televizije Crne Gore“, u okviru informativnih emisija „Dnevnik 2“ i „Dnevnik 3“, predstavlja prikrivenu komercijalnu audiovizuelnu komunikaciju su neosnovani.

"Prednje iz razloga što je nakon detaljne analize predmetnog segmeta informativnog programa od strane drugostepenog organa utvrđeno da u istom nije bilo promotivnih aktivnosti, već da je predmetni prilog bio informativne prirode, zbog čega se isti ne može smatrati prikrivenom komercijalnom audiovizuelnom komunikacijom u smislu čl. 68 st. 2 Zakona i člana 13 st. 1 Pravilnika", navodi se u razrješenju AEM-a.

Prvostepeni organ je, kako navode, u konkretnom slučaju zanemario činjenicu da prilog ima za cilj informisanje javnosti o važnim zbivanjima, kao što su formiranje i izbor predsjednika opštinskog odbora partije koja je zastpljena u Skupštini Glavnog grada Podgorica i predstavljanje državnog programa, što je, navode, u sferi javnog interesa, a ne promotivne aktivnosti.

"Ova ključna činjenica je pogrešno tretirana od strane prvostepenog organa, što je dovelo do pogrešne kvalifikacije sadržaja kao prikrivene audiovizuelne komunikacije", ističu iz Savjeta.

Takođe, prvostepeni organ je prvenstveno pogrešno utvrdio da predmetni prilog predstavlja prikriveno političko oglašavanje, imajući u vidu propisano odredbom člana 82 st. 1 Zakona.

"Naime, pomenuta odredba se odnosi na sadržaje koji u sebi imaju jasan politički cilj, odnosno nastoje da utiču na biračko tijelo tokom izborne kampanje. U konkretnom slučaju, izborna kampanja (počinje od dana potvrdivanja izborne liste do završetka izborne propagande, odnosno 24 časa prije dana održavanja izbora, saglasno čl. 50 st. 1 u vezi sa čl. 6 st. 3 važećeg Zakona o izboru odbornika i poslanika) nije bila u toku u trenutku emitovanja spornog priloga, pa se ne može govoriti o prikrivenom političkom oglašanju. U prilog ovakvom stavu ide i činjenica da je Predsjednik Crne Gore tek 29.07.2024. godine donio Odluku o raspisivanju izbora za odbornike u Skupštini Glavnog grada Podgorica, koji će biti održani 29.09.2024. godine", navode iz Savjeta. 

Savjet je obrazložio da su izjave predstavnika političkog subjekta (PES) i predsjednika Vlade Crne Gore o programu „Evropa Sad 2“ i izboru aktuelnog ministra energetike i rudarstva za predsjednika opštinskog odbora partije koja je zastupljena u Skupštini Glavnog grada Podgorica, predstavljale dio redovnog informisanja javnosti o pitanjima od opšteg društvenog interesa, a ne promotivnu aktivnost sa ciljem političkog uticaja.

Predmetni prilog, kako ističu, nije bio promotivne prirode, već su, kako ističu, emitovane izjave predstavnika političkog subjekta (PES} i predsjednika Vlade Crne Gore, predstavljale informaciju od javnog interesa.

Informisanje građana o aktivnostima Vlade Crne Gore i državnim programima poput „Evropa Sad 2“, ocjenjuju, spadaju u domen javnog interesa.

"Prvostepeni organ u tački 8. i 9. obrazloženja pobijanog Rješenja pogrešno zaključuje da se u konkretnom slučaju radi o prikrivenom oglašavanju. Ovakav stav prvostepeni organ dodatno temelji na proizvoljnom tumačenju dijela navoda iz izjašnjenja emitera („javni servis nije akcentovao u izvještavanju opštinski odbor PES-a, već je to bila informacija kao uvod u priču kojd je važna za svakog pojedinca u državi, a to je ekonomski boljitak kroz povećanje zarada, što je jedan od programa PES-a i ulazak u EU"), pogrešno zaključujući da i sam emiter izborom izjava/navoda predstavnika pomenutog političkog subjekta, pokrivalica za najavu i sadržaj krola u toku emitovanja predmetnog priloga, potvrduje da njegova namjera nije bila izvještavanje već isticanje programa odredenog političkog subjekta", zaključuju u odluci.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније