Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

A.B. [ N1 ]

22. 08. 2024. 18:57 >> 18:57
Čitaj mi:

vlada ga neće finansirati

U Velikoj Britaniji odobren lijek za Alchajmera

Britanska agencija za ljekove odobrila je lijek za Alchajmerovu bolest Lekembi, za koji kaže da je prvi lijek koji je na ispitivanju pokazao neki uticaj u usporavanju progresije Alchajmera. Ipak, Vlada ga neće finansirati te lijek ostaje skup i nedostupan za većinu pacijenata.

Vlada Velike Britanije vjerovatno neće platiti finansiranje za taj lek nakon što je nezavisna agencija zasebno izdala izvještaj u kome se zaključuje da se prednosti Lekembija „ne mogu smatrati dobrom vrijednošću za poreske obveznike“.

Pored cijene lijeka, obezbjeđivanje lijeka Lekembi zahteva da pacijenti budu hospitalizovani svake dvije nedjelje kako bi ga primili i kako bi se pažljivo pratili zbog mogućih neželjenih efekata. Stručnjaci su, takođe, ukazali na nedostatak podataka o dugoročnoj efikasnosti lijeka Lekembi.

„Realnost je da su koristi koje ovaj lijek pruža suviše male da bi opravdale tako značajne troškove“, rekla je Samanta Robers, izvršna direktorka Nacionalnog instituta za zdravlje i njegu (NICE).

Agencija je procenila da bi oko 70.000 ljudi u Britaniji moglo imati koristi od Lekembija. Lek je i dalje dostupan samo za one koji mogu da ga plaćaju privatno.

U SAD košta oko 26.000 dolara po pacijentu godišnje.

Ovo će dovesti do veće nejednakosti kod osoba sa demencijom, jer će samo oni koji imaju pristup privatnoj zdravstvenoj zaštiti moći da prime lijek“, rekla je Tara Spajr Džons, direktorka Centra za otkriće nauke o mozgu na Univerzitetu u Edinburgu.

Prošlog mjeseca, Evropska agencija za ljekove preporučila je da lijek Lekembi ne bude odobren širom EU, rekavši da uticaj lijeka na usporavanje kognitivnog opadanja nije veći od njegovih ozbiljnih neželjenih efekata, uključujući oticanje i potencijalno krvarenje u mozgu.

Nacrt smernica koje je izdao NICE sada će biti otvoren za javnu raspravu i svi odgovori će biti razmotreni na drugom sastanku kasnije ove godine prije nego što se izda konačnu odluku.

Neki stručnjaci su rekli da, iako su shvatili da bi pacijenti i njihove porodice mogli biti razočarani vestima, postoji nada da će se uskoro razviti bolji lekovi.

Hilari Evans-Njuton, izvršna direktorka Alchajmerovog istraživanja UK, rekla je da Lekembi predstavlja „početak promjene u načinu na koji će se bolesti poput Alchajmerove bolesti lečiti u budućnosti“.

Ona je rekla da je u toku više od 160 ispitivanja koja testiraju preko 125 eksperimentalnih tretmana za Alchajmerovu bolest širom svijeta.

„Uprkos današnjim frustrirajućim vestima, zaista je pitanje kada, a ne da li će novi tretmani postati dostupni“, rekla je ona.

Američka uprava za hranu i ljekove ovlastila je Lekembi u julu prošle godine, otvarajući put Medicare-u i drugim planovima osiguranja da počnu pokrivati liječenje.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније