Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

M.M. [ Beta ]

22. 08. 2024. 19:42 >> 19:43
Čitaj mi:

AVGANISTAN

Talibanske vlasti proglasile nove restriktivne zakone

Talibanske vlasti u Avganistanu izdale su set novih zabrana za žene koje je odobrio vrhovni vođa u naporima za borbu protiv poroka i promovisanje vrline.

Zakoni su objavljeni juče nakon što ih je odobrio vrhovni lider Hibatulah Akhundžada, rekao je portparol vlade. Talibani su osnovali ministarstvo za "propagiranje vrlina i prevenciju poroka" nakon preuzimanja vlasti 2021.

Ministarstvo je takođe objavilo i zakone o poroku i vrlini koji pokrivaju aspekte svakodnevnog života kao što su javni prevoz, muzika, brijanje i proslave.

Ovo je prva formalna deklaracija zakona o poroku i vrlinama u Avganistanu od preuzimanja vlasti.

Zvaničnici ministarstva za poroke i vrline nisu bili odmah dostupni za komentare o zakonima. Zakoni ovlašćuju ministarstvo da bude na prvoj liniji suzbijanja ličnog ponašanja, izričući kazne poput upozorenja ili hapšenja ako uvide da su Avganistanci prekršili zakone.

Član 13 novog zakona odnosi se na žene. Kaže da je za žene obavezno da prekrivaju svoje tijelo u svakom trenutku u javnosti i da je pokrivač za lice od suštinskog značaja kako bi se izbjegla "iskušenja". Odjeća ne bi trebalo da bude tanka, uska ili kratka.

Muslimanke su obavezne da se pokriju pred nemuslimanskim muškarcima i ženama kako bi izbjegle da budu korumpirane. Ženski glas se smatra intimnim i zato ga ne bi trebalo čuti kako pjeva, recituje poeziju ili čita naglas u javnosti. Ženama je zabranjeno da gledaju muškarce sa kojima nisu u krvnom ili bračnom srodstvu i obrnuto.

Prošlog mjeseca je u izvještaju UN navedeno da ministarstvo doprinosi klimi straha i zastrašivanja među Avganistancima kroz uredbe i metode koje se koriste za njihovo sprovođenje.

Rečeno je da se uloga ministarstva širi na druge oblasti javnog života, uključujući praćenje medija i iskorijenjivanje zavisnosti od droga.

"S obzirom na višestruka pitanja navedena u izvještaju, stav koji su de fakto vlasti izrazile da će se ovaj nadzor povećavati i širiti daje razloge za značajnu zabrinutost za sve Avganistance, posebno žene i djevojčice", rekla je Fiona Frejzer (Frazer), šefica humanitarnog sektora službe za ljudska prava u misiji UN u Avganistanu.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније