Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

Aleksandra Jovančević [ TVCG ]

21. 08. 2024. 19:40 >> 19:41
5

GRAFIK

Po cijenama za nama zaostaju Hrvatska, Njemačka i Luksemburg

I dok u državi traju kolektivni odmori, cijene u marketima ne miruju. Građani svakodnevno svjedoče novim poskupljenjima, kojima izgleda nema kraja. Da su marketi u Evropi povoljniji od crnogorskih, uvjerio se i premijer Milojko Spajić tokom ljetovanja u Sen Tropeu. I dok građani dosadašnje akcije ograničavanja cijena nisu specijalno osjetili, premijer im obećava da ne brinu, jer od septembra kreće kontrolisano ograničavanje marži na veći broj proizvoda.

Možda težimo Singapuru, ali po cijenama za nama zaostaju Hrvatska, Njemačka i Luksemburg, ali i zemlje regiona.

Izdvojili smo cijene nekoliko najčešćih proizvoda koji se skoro pa svakodnevno koriste u svakom domaćinstvu. Tako su mlijeko u tetrapaku, ulje i brašno jeftiniji u Luksemburgu nego kod nas, dok je u Njemačkoj neznatno skuplje.

Ulje je jeftinije u Srbiji nego u Crnoj Gori, ali su skuplji mlijeko i brašno, dok je u poređenju s Hrvatskom ista cijena mlijeka kao kod nas, ali je u prosjeku potrebno izdvojiti 20 centi više za ulje i brašno.

Najdrastičnije razlike su u cijenama maslaca i maslinovog ulja, koje su skoro duplo više kod nas nego u Luksemburgu i Njemačkoj.

Maslac je duplo skuplji kod nas nego u Hrvatskoj, dok se u Srbiji za nepunih euro može pazariti jeftinije nego u Crnoj Gori. Tečni deterdžent plaćamo skuplje nego Evropljani i region.

I dok se s cijenama možemo takmičiti, s platama ne možemo.

Jer, u Crnoj Gori prosječna zarada je 832 eura i 20-ak eura je niža nego u Srbiji, ali je zato u poređenju sa evropskim državama niža i po nekoliko puta. Tako je crnogorska prosječna zarada četiri puta manja od one u Luksemburgu, skoro tri puta od plate u Njemačkoj, dok komšije u Hrvatskoj primaju gotovo 500 eura više od crnogorskih građana. Zato s nestrpljenjem iščekujemo septembar.

Пратите нас на

Коментари5

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније