Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

M.M.

22. 08. 2024. 17:40 >> 17:41
1
Čitaj mi:

MINISTARSTVO KULTURE I MEDIJA

Zatražiće inspekcijski nadzor u slučaju snimanja spota “Srce Srbije”

Ministarstvo kulture i medija saopštilo je da će uputiti inicijativu za vršenje inspekcijskog nadzora u slučaju snimanja spota “Srce Srbije”, jer im, kako navode, nije bio upućen zahtjev za dozvolu snimanja spota, čime je inostrani producent prekršio više zakona iz oblasti kulture, koji uređuju postupanje u konkretnom slučaju.

Ministarstvu kulture i medija, kako kažu, nije upućen zahtjev za dozvolu snimanja spota “Srce Srbije”, čime je inostrani producent prekršio više zakona iz oblasti kulture, koji uređuju postupanje u konkretnom slučaju, zbog čega će taj resor uputiti Upravi za inspekcijske poslove inicijativu za vršenje inspekcijskog nadzora.

Kako je saopšteno iz tog resora, Ministarstvo kulture i medija nije bilo u saznanju za produkciju spota "Srce Srbije“, jer tom resoru nije upućen zvanični zahtjev za dozvolu snimanja inostranog producenta na teritoriji Crne Gore za navedeno kinematografsko djelo, ni zahtjev kao ni za zahtjev za korišćenje kulturnog dobra u posebne svrhe Upravi za zaštitu kulturnih dobara, čime je inostrani producent prekršio više zakona u oblasti kulture, kojima se uređuje postupanje u konkretnom slučaju.

“Zbog toga će Ministarstvo kulture i medija uputiti Upravi za inspekcijske poslove inicijativu za vršenje inspekcijskog nadzora u odnosu na sprovdene radnje za koje nije dobijeno prethodno odobrenje nadležnih organa”, navodi se u saopštenju.

Iz Ministarstva kulture i medija su pojasnili da su za navedeno snimanje nosioci aktivnosti bili su u zakonskoj obavezi da se obrate Upravi za zaštitu kulturnih dobara, budući da je članom 58 Zakona o zaštiti kulturnih dobara jasno definisano da se kulturno dobro ili njegov prepoznatljivi dio može upotrijebiti za reklamu, kao element firme, za izradu suvenira, filmskog ili fotografskog materijala ili u druge komercijalne svrhe, na način koji ne ugrožava njegov integritet, na osnovu odobrenja Uprave.

“U komunikaciji sa Upravom za zaštitu kulturnih dobara dobili smo informaciju da se ni tom organu niko nije obraćao po predmetnom pitanju."

Inostrani producent bio je dužan da podnese zahtjev Ministarstvu kulture i medija za snimanje kinematografskog djela na teritoriji Crne Gore, shodno Zakonu o kinematografiji, a prema članu 21 i 22 inostrani producent može da snima kinematografsko djelo na teritoriji Crne Gore samostalno ili u saradnji sa domaćim ili inostranim koproducentom, uz prethodno pribavljeno odobrenje koje izdaje Ministarstvo. S obzirom da do zvaničnog podnošenja zahtjeva nije došlo, podsjećamo da je inostrani producent bio dužan da podnese zahtjev Ministarstvu kulture i medija za snimanje kinematografskog djela na teritoriji Crne Gore”, navodi se u saopštenju Ministarstva kulture i medija.

Iz tog resora su pojasnili da zahtjev za izdavanje odobrenja treba da sadrži predmet, naziv inostranog producenta, naziv kinematografskog djela i podatke o autorskoj ekipi, lokacije i vrijeme snimanje, kao i podatke o angažovanju domaćeg ili stručnog kadra i opreme.

“Takođe, inostrani producent je u obavezi da uz zahtjev dostavi i cjelovit scenario kinematografskog djela, odnosno označene djelove teksta scenarija prema kojima će se snimati u Crnoj Gori, ugovor o saradnji sa domaćim koproducentom, izjavu inostranog producenta ili domaćeg koproducenta kojom se obavezuje da će Kinoteci dostaviti obaveznu kopiju filma u skladu sa članom 18 Zakona o kinematografiji koji definiše obavezu inostranog producenta u domenu dostavljanja jedne kopije kinematografskog djela snimljenog na teritoriji Crne Gore u roku od 12 mjeseci nakon završenog snimanja, odnosno šest mjeseci nakon završene postprodukcije”, naveli su iz Ministarstva kulture i medija.

Ističu da imajući u vidu sve navedeno, preduzete aktivnosti na snimanju spota "Srce Srbije", nijesu sprovedene na način kako je to propisano prednje citiranim odredbama zakona, te činjenjicu da su iste radnje u skladu sa odredbama citiranih zakona propisane kao radnje prekršaja, ovaj resor uputiće inicijativu za vršenje insspekcijskog nadzora Upravi za inspekcijske poslove, radi preduzimanja mjera i radnji iz svoje nadležnosti.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније