Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

M.M. [ Beta ]

22. 08. 2024. 16:51 >> 16:51
Čitaj mi:

IZ MAĐARSKE VLADE

Nude besplatne jednosmjerne karte za Brisel migrantima koji žele da uđu u EU

Mađarska vlada će obezbijediti karte u jednom pravcu za Brisel svim migrantima i tražiocima azila koji pokušavaju da uđu u Evropsku uniju, saopštio je danas šef kabineta mađarskog premijera Viktora Orbana Đerđelj Guljaš, kao odgovor na velike novčane kazne koje su nedavno nametnute toj zemlji zbog njene restriktivne politike azila.

Govoreći na konferenciji za novinare u Budimpešti, Guljaš je kritikovao junsku odluku Evropskog suda pravde kojom je Mađarskoj naloženo da plati kaznu od 200 miliona eura zbog kršenja pravila bloka o azilu i dodatnih milion eura dnevno dok ne donese odgovarajuće odluke u skladu sa pravom EU.

"Brisel želi da nas po svaku cenu natjera da pustimo migrante", rekao je Guljaš. On je osudio kazne koje je Mađarska dobila zbog svog sistema azila, rekavši da "Mađarska ne želi da plaća ovu kaznu na neodređeno vrijeme, pa ćemo omogućiti ljudima da uđu ako žele i ponudićemo im kartu u jednom pravcu u Brisel. "Ako Brisel želi migrante, onda će ih i dobiti", dodao je on.

Mađarska vlada zauzela je tvrd stav prema migrantima otkako je više od milion ljudi ušlo u Evropu 2015. godine, većina njih bježeći od sukoba u Siriji. Zemlja je izgradila ograde zaštićene žilet-žicom na svojim južnim granicama sa Srbijom i Hrvatskom kao i par tranzitnih zona za zadržavanje tražilaca azila na granici sa Srbijom. Te tranzitne zone su od tada zatvorene.

Međutim, EU je kritikovala Mađarsku zbenog rigidnog sistema azila i zatražila od najvišeg suda EU da kazni Budimpeštu jer je prisiljavala ljude koji traže međunarodnu zaštitu da putuju u njene ambasade u Srbiji ili Ukrajini da bi podnijeli zahtjev za dozvolu za putovanje, što predstavlja kršenje pravila EU koja obavezuju sve zemlje članice da imaju zajedničke procedure za davanje azila.

Orban, desničarski populista koji je dosljedno u sukobu sa EU, ranije je obećao da Mađarska neće promijeniti svoju politiku migracija i azila, bez obzira na presude Evropskog suda pravde.

Prijetnja Mađarske da će transportovati migrante u Brisel podseća na poteze republikanskih guvernera u SAD, koji su od 2022. godine autobusima ili avionima prevozili imigrante bez dokumenata u demokratska uporišta poput Njujorka, Los Anđelesa i Čikaga, u znak protesta zbog federalnih procedura za azil.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније