Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

A.M. [ BETA ]

23. 08. 2024. 19:28 >> 19:28

SAOPŠTILI DANAS

SZO odobrio partnerima da kupuju vakcine protiv mpoksa prije nego što budu odobrene

Svjetska zdravstvena organizacija (SZO) saopštila je danas da njeni partneri poput Saveza za vakcine GAVI i UNICEF-a, mogu da počnu da kupuju vakcine protiv mpoksa (mpox, raniji naziv majmunske boginje) i prije nego što budu odobrene.

Organizacije koje pomažu siromašnijim zemljama da se opskrbe vakcinama, mogu da počnu da ih kupuju tek kada ih SZO odobri.

Međutim, mjere su u ovom slučaju popuštene kako bi vakcine što prije stigle prvenstveno do Afrike, gdje je buknula epidemija mpoksa, a na odobrenje SZO može da se čeka i po nekoliko nedjelja.

Vakcine danske kompanije "Bavarian Nordic" i japanske "KM Biologics", već su odobrene i u širokoj su upotrebi od 2022. godine. Samo u SAD 1,2 miliona ljudi primilo je vakcinu protiv mpoksa, prenosi Rojters.

Očekuje se da će SZO u septembru izdati hitnu dozvolu za vakcine.

Mpoks je virusna infekcija koja se širi bliskim kontaktom i obično je blaga, ali smrtonosna.

SZO je prošle nedjelje proglasila proglasila širenje mpoksa u Kongu i drugdje po afričkom kontinentu za - globalnu opasnost.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније