Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

M.L.B./Glas Amerike

23. 08. 2024. 07:21 >> 07:22

Savjet bezbjednosti

Američka izaslanica u UN: Na vidiku sporazum o prekidu vatre u Gazi

Sporazum o prekidu vatre u Gazi i oslobađanju talaca je na vidiku, izjavila je američka izaslanica u Ujedinjenim nacijama Linda Tomas Grinfild na sjednici Savjeta bezbjednosti svjetske organizacije.

Od članica tog tijela zatražila je da izvrše pritisak na palestinsku militantu grupu Hamas, koju su Sjedinjene Države označile terorističkom organizacijom, kako bi prihvatila prekid sukoba.

„Trenutak za pregovore o prekidu vatre odlučujući je i za region, tako da svaki član ovog tijela treba da nastavi slanjem snažnih poruka drugim akterima da izbjegavaju poteze koji bi nas udaljili od finalizacije sporazuma“, rekla je Grinfild.

Napomenula je da je predlog koji su protekle sedmice objavile Sjedinjene Države, Katar i Egipat usklađen sa planom koji je u maju predstavio američki predsjednik Džo Bajden, a u junu odobrio Savjet bezbjednosti.

„Postoji veoma realna opasnost od regionalne eskalacije. Potrebno je da učinimo sve što je u našoj moći da sporazum o prekidu vatre i oslobađanju talaca bude primijenjen”, rekla je Grinfild.

Neslaganja u vezi sa budućim vojnim prisustvom Izraela u Gazi i oslobađanju palestinskih zatvorenika otežavaju dogovor, prenijeli su agenciji Rojters anonimni izvori, koji proističu iz zahtjeva koje je Izrael postavio otkako je Hamas prihvatio Bajdenov predlog.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније