Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

A.J.

23. 08. 2024. 14:32 >> 14:35
Čitaj mi:

na području nekadašnjeg kap-a

ASP: Gvozdenovićev sin tražio dozvolu za priključak SE na parcelama Pejovića

Najveći dio parcela, za koje je firma u vlasništvu Marka Gvozdenovića, sina dugogodišnjeg ministra i poslanika Demokratske partije socijalista (DPS) Branimira Gvozdenovića, tražila dozvolu za gradnju priključnog 35kv kabla za solarnu elektranu, nalazi se u vlasništvu firmi porodice Veselina Pejovića, a na području nekadašnjeg Kombinata aluminijuma Podgorica (KAP), saopštili su iz Akcije za socijalnu pravdu (ASP).

Kako su kazali, tako je oko 74 hiljade kvadrata zemljišta u katastarskim opštinama Dajbabe i Botun u vlasništu firme Pejovićeve porodice „Uniprom“, koja je prije deceniju kroz stečaj kupila imovinu KAP-a. Najveći dio tih parcela opterećen je, navode, nizom hipoteka za milionske kredite uzete kod Zapad banke.

"Dio parcela je u Botunu u vlasništvu druge firme iz Pejovićeve grupe „Uniprom Progress“ i radi se o površini od oko 69 hiljada kvadrata, a to zemljište nije pod hipotekama. Kako nadalje pokazuju javne evidencije, dio parcela se vodi na Glavni grad – oko 49 hiljada kvadrata. Marko Gvozdenović je još početkom prošle godine u ime svoje firme „Iron Investment and Advisory“ tražio od podgoričke gradske vlasti odobrenje za gradnju priključnog 35kv kabla za solarnu elektranu, koja će se zvati kao i njegova firma. Tada je naveo i da je zahtjev za izdavanje urbanističko tehničkih uslova za izgradnju solarne elektrane predat ondašnjem Ministarstvu ekologije, prostornog planiranja i urbanizma", kazali su iz ASP-a.

U međuvremenu, kako navode, nema javnih evidencija za dalje poteze Gvozdenovićeve firme, ali je sa druge strane poznato da je marta prošle godine firma „Uniprom“ za susjedne parcele, na bazi saglasnosti glavnog gradskog arhitekte, tražila od podgoričke vlasti dozvolu za gradnju solarne elektrane.

"U istom tom periodu je firma „Unipan Green“, još jedna iz grupe porodice Pejović, od tadašnje vlade Dritana Abazovića dobila odvojene urbanističko tehničke uslove da gradi solarnu elektranu od čak 100 MW na području KAP-a, što je investicija koja se može procijeniti na desetine miliona eura. Akcija za socijalnu pravdu (ASP) je ove sedmice objavila da se zemljište za te solare od 100 MW sada vodi na „Uniprom Progres“, čija je djelatnost iznajmljivanje i upravljanje vlastitih ili iznajmljenih nekretnina, a njen osnivač je „Uniprom“", dodaju u saopštenju. 

Naglašavaju da je Vlada Dritana Abazovića, dok je imala podršku DPS-a, usvojila je zakonske izmjene, "praćene kontroverznim pravilnikom, da se urbanističko tehnički uslovi za gradnju objekata za proizvodnju struje iz sunca i obnovljivih izvora mogu izdavati od vlade, nakon čega je uslijedio “stampedo” za njihovo dobijanje".

"U ovom poslu su uglavnom lica povezana sa nekadašnjim vrhom DPS-a, a o tome da firma Gvozdenovića planira gradnju solarne elektrane pisao je još prošle godine Portal Press. ASP je već objavila i da firma u kojoj je advokat Đorđije Piletić, suprug sudije Seke Piletić, vlasnik polovine firme, ima urbanističko tehničke uslove da gradi solarnu elektranu od 150 MW na Čevu, na Cetinju. To su samo neke od izdatih uslova za gradnju niza energetskih objekata, ka kojima su pohrlili domaći znani i neznani tajkuni i investitori", zaključili su iz ASP-a.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније