Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Podgoricom

A.J.

23. 08. 2024. 09:54 >> 10:03
1
Čitaj mi:

BABOVIĆ o problemu u city kvartu

"Sekretarijat za komunalne poslove ne određuje gdje će kontejneri biti postavljeni"

Sekretarijat za komunalne poslove Glavnog grada, vezano za problematiku sakupljanja i odlaganja komunalnog otpada u naselju City kvart, nema nadležnost utvrđivanja lokacija za posude za sakupljanje komunalnog otpada, saopštio je za Portal RTCG Andrija Babović, sekretar tog Sekretarijata. On je to kazao nakon što su stanari tog podgoričkog naselja izbacili kontejnere iz bloka zbog neprijatnih mirisa i odlučili da smeće odlažu u dva podzemna kontejnera.

Babović je podsjetio da je članom 10 Odluke o održavanju čistoće na teritoriji Glavnog grada Podgorice propisano da "tipove posuda za sakupljanje komunalnog otpada (kontejneri, posude za odvojeno sakupljanje komunalnog otpada, korpe i sl) koji se postavljaju na javnim površinama, njihov broj i mjesto postavljanja određuje Privredno društvo za održavanje čistoće", i to Elaboratom o postavljanju posuda za sakupljanje komunalnog otpada.

Naznačenim članom propisano je da na Elaborat saglasnost daje organ lokalne uprave Glavnog grada nadležan za komunalne poslove, kazao je Babović. 

"Kako predmetni Elaborat nije izrađen i dostavljen Sekretarijatu, ovaj organ nije bio u mogućnosti izdati predmetnu saglasnost, uz napomenu da su lokacije evidentirane Elaboratom utvrđene isključivo od strane nadležnih službi “Čistoća” d.o.o. Sekretarijat daje saglasnost na Elaborat, na način da utvrđuje da li je isti sačinjen u skladu sa propisima, i ne ulazi u postupak utvrđivanja lokacija evidentiranih Elaboratom, uzimajući u obzir da iste utvrđuju terenskim obilaskom nadležnih službi “Čistoća” d.o.o Podgorica, i po zahtjevima građana, a shodno mogućnostima Društva i planiranoj dinamici odvoza komunalnog otpada", naveo je on. 

Napominje da Sekretarijat za komunalne poslove, shodno nadležnostima, sve zahtjeve građana blagovremeno upućuje nadležnim gradskim privrednim društvima i službama Glavnog grada, a nakon dobijenog odgovora "blagovremeno informiše podnosioce zahtjeva".

Kako bi prevazišli, kako kažu, sve izraženije problematike vezano za lokacije za posude za sakupljanje komunalnog otpada, Sekretarijat je u prethodnom periodu nadležnim institucijama ukazivao na neregulisanu zakonsku obavezu investitora stambeno-poslovnih objekata, kako bi se obavezali da u svojoj projektnoj dokumentaciji planiraju lokacije za postavljanje posuda za sakupljanje komunalnog otpada.

Takođe, Babović podsjeća da je u toku implementacija projekta sakupljanja otpadne ambalaže iz ugostiteljskih objekta koji Sekretarijat realizuje u saradnji sa podgoričkim preduzećem “Deponija”, ističući da će u narednom periodu, shodno planiranoj dinamici realizacije projekta, započeti aktivnost sakupljanja otpadne ambalaže iz ugostiteljskh objekata u City kvartu.

"Na ovaj način značajno će se smanjiti količina odloženog otpada u posude za sakupljanje komunalnog otpada. U prilog ovome ide i činjenica da se na lokacijama u blizini ugostiteljskih objekata iz kojih se svakodnevno sakuplja otpadna ambalaža, u postojeće posude odlaže znatno manja količina otpada", kazao je on. 

Naglašava da će Sekretrijat u što kraćem roku organizovati sastanak sa predstavnicima etažnih vlasnika City kvarta koji su suočeni sa predmetnom problematikom, predstavnicima “Čistoće”, Uprave za inspekcijske poslove i Komunalne policije, kako bi, kako navodi, medijatorski djelovao u cilju pronalaženja adekvatnog rješenja, postizanja dogovora i definisanja aktivnosti.

"Koje po mišljenju ovog Sekretarijata podrazumijevaju da “Čistoća” d.o.o u dogovoru sa predstavnicima etažnih vlasnika i investitorima sagleda mogućnost utvrđivanja određenog broja privremenih lokacija i broja posuda na njima, kako bi se obezbijedilo nesmetano odlaganje otpada svim etažnim vlasnicima na predmentoj okaciji. Sve aktivnosti potrebno je propratiti pojačanim komunalnim i inspekcijskim nadzorom u cilju sprečavanja nepropisnog odlaganja otpada. Na ovaj način bi se obezbijedilo adekvatno i nesmetano pružanje ove komunalne usluge od javnog interesa, unaprijedila urbana higijena i zdrava životna sredina u Glavnom gradu", zaključio je Babović. 

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније