Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

A.M. [ Beta ]

23. 08. 2024. 19:01 >> 19:01

ZA 28. SEPTEMBNAR 2025.

Raspisani parlamentarni izbori u Njemačkoj

Sljedeći parlamentarni izbori u Njemačkoj biće 28. septembra iduće, 2025. godine, saopštila je danas kacelarija predsjednika Frank-Valtera Štajnmajera.

Njemački predsjednik Štajnmajer je na preporuku Vlade zvanično odredio datum izbora za Bundestag, donji dom parlamenta. Bundestag će poslije izbora birati šefa Vlade – kancelara.

Kancelar Olaf Šolc je najavio da će se kandidovati za drugi mandat, ali njegova stranka i njena koalicija naglo gube popularnost zbog stalnih međusobnih svađa.

Šolc od decembra 2021. vodi trostranačku koaliciju svojih socijaldemokrata sa ekolozima Zelenima i slobodnim demokratama.

Prošle nedjelje njeni lideri su se složili o detaljima budžeta za 2025. godinu, nedeljama pošto su postigli prvobitni dogovor o kojem su se ponovo sporili što je još više narušilo ugled Vlade.

Izbori za Evropski parlament u junu su vladajućim strankama donijeli sumorne rezultate, a jasnu pobjedu glavnom opozicionom bloku, konzervativnoj Uniji, a drugo mjesto krajnje desničarskoj Alternativi za Njemačku.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније