Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

A.M. [ Mina ]

22. 08. 2024. 22:27 >> 22:27

njemačka

Bundesbank predviđa spori njemački oporavak

Nakon prošlogodišnje recesije njemačka ekonomija se već dugo nada uzletu, ali centralna banka te države ocjenjuje da bi trebalo da prođe više vremena, iz više razloga.

Ekonomski razvoj i dalje će biti slab u narednim mjesecima, objavila je u utorak Bundesbank. Zbog, između ostalog, razočaravajućeg izvoza, stručnjaci banke očekuju tek neznatan rast bruto domaćeg proizvoda, prenosi SEEbiz.

Ta prognoza, međutim, vrijedi samo dok se ne dogode novi negativni šokovi, navodi se u mjesečnom izvještaju.

Uslužni sektor i privatna potrošnja vjerovatno će pokretati ekonomiju, iako su potrošači i dalje nervozni. Velika povećanja stoga još nijesu dovela do snažnije potrošnje.

Industrija će iu narednim mjesecima nastaviti da opterećava ukupnu privredu.

"Sve u svemu, njemačka industrija će vjerovatno ostati slaba u trećem kvartalu", navodi se u izvještaju.

Bundesbank ne očekuje ni značajniji pad inflacije.

"Nema znaka povratka na ciljeve stabilnosti cijena u bliskoj budućnosti. Cijene ostaju tvrdoglavo visoke i zbog živahnog rasta plata", rekli su iz Bundesbanka.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније