Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

A.M.

22. 08. 2024. 09:04 >> 09:04
Čitaj mi:

U PRŽNU I KOTORU

Na dvije plaže loš kvalitet vode za kupanje

Rezultati analize kvaliteta morske vode na 114 lokacija, koju je Institut za biologiju mora sproveo u periodu od 12. do 19. avgusta ove godine, pokazali su da je na 76,3% lokacija morska voda bila odličnog kvaliteta, na 16,7% lokacija dobrog, na 5,3% zadovoljavajućeg, dok je na 1,8% lokacija voda bila lošeg kvaliteta. Ovi rezultati potvrđuju da je morska voda na crnogorskim kupalištima uglavnom dobrog kvaliteta, tj. da je na većini lokacija sanitarno ispravna i bezbedna za kupanje i rekreaciju.

Kako je saopšteno, klasifikacija voda za kupanje u okviru ovogodišnjeg Programa praćenja sanitarnog kvaliteta morske vode vrši se u skladu sa članom 8 Pravilnika o načinu i rokovima za sprovođenje mera obezbeđivanja očuvanja, zaštite i poboljšanja kvaliteta vode za kupanje (“Službeni list Crne Gore”, br. 028/19), kojim se vode za kupanje klasifikuju kao: "odlične", "dobre", "zadovoljavajuće" i "loše".

"U opštini Ulcinj, od ukupno 18 lokacija na kojima se realizuje Program praćenja sanitarnog kvaliteta, morska voda je bila odličnog kvaliteta na 16 lokacija, dok je na 2 lokacije voda bila zadovoljavajućeg kvaliteta. Analize su pokazale da je morska voda bila odličnog kvaliteta na 13 lokacija u opštini Bar, dok je na preostale 2 lokacije voda bila dobrog kvaliteta. U opštini Budva, kvalitet morske vode bio je odličan na 32 lokacije, a dobar na 2 lokacije. U Bokokotorskom zalivu, u opštini Tivat, od ukupno 10 lokacija voda je bila odličnog kvaliteta na 5 lokacija, na 1 lokaciji voda je bila dobrog kvaliteta, na 3 lokacije zadovoljavajućeg kvaliteta, dok je na 1 lokaciji kvalitet vode bio loš. Analize su pokazale da je u Kotoru na 10 lokacija voda bila odličnog kvaliteta, na 4 lokacije dobrog, a na 1 lokaciji lošeg kvaliteta. U Herceg Novom uzorkovana je voda na ukupno 22 lokacije, od čega je na 11 lokacija bila odličnog, na 10 lokacija dobrog, a na 1 lokaciji zadovoljavajućeg kvaliteta", kaže se u saopštenju.

Loša voda za kupanje zabilježena je na lokacijama “Uvala Pržno” u opštini Tivat i “Žuta plaža 01” u opštini Kotor.

"Na kupalištima na ovim lokacijama istaknuta je crvena zastavica, kao simbol zabrane kupanja. Podaci o sprovedenim ispitivanjima dostavljeni su i Republičkom inspektoru za vode, koji će preduzeti mjere i radnje iz svoje nadležnosti. Institut za biologiju mora nastavlja uzimanje uzoraka morske vode sa ovih lokacija, a o dobijenim rezultatima će naknadno obavijestiti javnost", navodi se u saopštenju.

Rezultati ispitivanja kvaliteta morske vode, kao i podaci o temperaturi mora, temperaturi vazduha i salinitetu za svako pojedinačno kupalište, mogu se pogledati na posebnoj aplikaciji koja se nalazi na internet stranici www.morskodobro.me, koja je dostupna na crnogorskom i engleskom jeziku.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније