Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Krsto Gazivoda

03. 09. 2024. 06:39 >> 07:52
Čitaj mi:

otpadne vode

Fekalije i otpad duž Morače, zagađene supstance našli i u mesu riba

Izlivanje otpadnih voda u Moraču, od prije nekoliko dana, pokrenulo je pitanje kvaliteta vode najveće crnogorske rijeke.

Za loše stanje, struka krivi gradski kolektor. Sa druge strane, iz nevladinog sektora poručuju da se problem može riješiti jedino izgradnjom novog, sa prečišćavanjem otpadnih voda.

Teško da ste mogli u proteklih nekoliko godina ili decenija da vidite nekoga da pliva u Morači od Zabjela pa do jezera, a kamoli nekoga iz uprave Glavnog grada.

Razlog je vrlo jednostavan - dok ne dođe u kontakt sa ljudima, voda Morače u gotovo savršenom stanju.

Nevenka Tomić iz Zavoda za hidrometeorologiju ukazuje da dvije tačke na donjem roku Morale izlaze iz okvira zahtijevanog dobrog kvaliteta.

"Zna se da u donjem toku nema kupanja u donjem dijelu Morače", kazala je ona. 

Glavni problem je već svima dobro poznat, a to je gradski kolektor. Mada ni snimci gdje se vidi izlivanje iznad Vezirovog mosta ne utiču da voda bude čistija.

Azra Vuković iz NVO “Green home” kazala je da ta organizacija ukazuje na vode koje sa sobom nose fekalne materije, bakterije i hemijske materije od čišćenja i pranja.

"Kada one dospiju u životnu sredinu, odnosno u rijeku Moraču, imaju posljedice i po sami ekosistem", smatra ona. 

Jedan dio takvog istraživanja sproveo je i Zavod. Otkriven je uticaj i na sediment koji se eksploatiše, a i riblji fond u rijeci.

"Podizanje tog sedimenta dovodi do zamućenja. Nađeni su i neki tragovi zagađujućih supstanci i u mesu riba", upozorava Tomić. 

Još je mnogo razloga za zagađenje Morače – Kombinat aluminijuma, pesticidi iz poljoprivrednih domaćinstava i mnogi drugi.

"Sem toga, tu su i razna slivanja sa saobraćajnica kad su kiše. Dešavaju se neke havarije i deponije i to sve slivanjem ide u rijeku", navodi Tomić. 

Vuković takođe tvrdi i da razne fekalije idu duž Morače i slivaju se u Skadarsko jezero.

"Taj otpad ide u meso ribe ili stoke koja pije vodu iz rijeke i odjednom smo svi ugroženi", kazala je ona. 

Glavno rješenje je novi kolektor sa prečišćavanjem otpadnih voda, pa se mora preći sa riječi na djelo.

Vuković stoga smatra da način na koji se tretira Morača nije dobar. 

"Od vađenja šljunka i pijeska, ispuštanja otpadnih voda u samu Moraču pa kroz sve druge pritiske koju na nju vršimo. Eliminacijom ovih pritisaka i ispuštanjem otpadnih voda u Moraču možemo da je zaštitimo i sačuvamo. Čini ni se da ne radimo se dovoljno u tom pravcu", zaključila je ona. 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније