Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

A.J. [ RTS ]

22. 08. 2024. 06:44 >> 08:59
Čitaj mi:

Rat u Ukrajini – 910. dan

Ruske trupe zauzele tri naselja u Donbasu, Ukrajinci gađali skladište municije

Rat u Ukrajini – 910. dan. Predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski izjavio je da je ukrajinskim snagama jasan ruski plan na frontu Pokrovsk, kao i da će zato jačati svoje pozicije u tom pravcu. Njemački kancelar Olaf Šolc izjavio je da je Ukrajina tajno planirala upad u rusku Kursku oblast, kao i da ih nije konsultovala.

Guverner Kurske oblasti: Odbijen još jedan pokušaj Ukrajine da probije granicu

Ruske snage spriječile su ukrajinski diverzantsko-izviđački tim da probije granicu u zapadnom regionu Brjanska, oko 240 kilometara od mjesta upada Ukrajine u susjednu Kursku oblast, rekao je ruski guverner Aleksandar Bogomaz.

Rusija je juče saopštila da su njene snage napredovale u istočnoj Ukrajini i da su počele da potiskuju ukrajinske snage u regionu Kursk, iako je viši komandant upozorio da se ukrajinske snage pregrupisuju za još jedan mogući napad.

Guverner Aleksandar Bogomaz rekao je da su graničari Federalne službe bezbjednosti i ruske vojne jedinice odbile napad ukrajinskog diverzantsko-izviđačkog tima u srijedu.

Bogomaz je rekao da se pokušaj upada dogodio u okrugu Klimovo koji se graniči sa ukrajinskom Černigovskom oblasti. Brjanska oblast se nalazi sjeverozapadno od Kurske oblasti gdje je od početka avgusta u toku ukrajinski upad.

Rusko ministarstvo odbrane saopštilo je da je oborilo 28 dronova iznad ruske teritorije, uključujući 13 u Volgogradskoj oblasti, sedam u Rostovu, četiri u Belgorodu, dvije u Voronježu i po jednu u oblastima Brjanska i Kurska.

Požar u objektu ruskog Ministarstva odbrane u Volgogradskoj oblasti nakon napada drona

Ruski PVO odbio je napad ukrajinskih bespilotnih letjelica na teritoriji Volgogradske oblasti, većina dronova je uništena, a zbog pada jednog oborenog drona izbio je požar na vojnom objektu, saopštio je guverner regiona Andrej Bočarov.

On je u objavi na Telegramu dodao da je napad bio u reonu Marinovka i da je zbog pada bespilotnih letjelica izbio požar na objektu ruskog Ministarstva odbrane, ali nije precizirao o kom je objektu riječ.

"Vatrogasno-spasilačke službe su odmah počele sa gašenjem požara na teritoriji objekta Ministarstva odbrane", saopštio je Bočarov.

U rejonu sela Marinovka nalazi se ruska vojna vazduhoplovna baza.

Ukrajinci gađali rusko crnomorsko skladište municije i goriva

Oružane snage Ukrajine izvele su operaciju u kojoj su uništile rusko crnomorsko skladište municije i goriva, saopštile su ukrajinske mornaričke snage.

Ruske trupe zauzele tri naselja u Donbasu

Ruske trupe su istovremeno zauzele tri naselja u Donjeckoj oblasti - Kamiševku, Zavetnoje i Novoželanoje i napredovale kod Nikolajevke, potvdili su i ruski i ukrajinski izvori.

Rusija je saopštila da je oborila 45 ukrajinskih dronova iznad njenih regiona, od čega 11 nad Moskvom, dok je Ukrajina navela da je uništila 50 od 69 ruskih bespilotnih letjelica u zemlji.

Rusko ministarstvo odbrane, takođe, objavilo je da su ruske snage preuzele kontrolu nad još jednim naseljem u gradu Pokrovsk u regionu Donjecka.

Portparolka ruskog ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova, takođe, najavila je da će direktor Međunarodne agencije za atomsku energiju Rafael Grosi do kraja mjeseca posjetiti nuklearku Kursk zbog "ukrajinskih provokacija".

Zamjenik šefa Savjeta bezbjednosti Rusije Dmitrij Medvedev tvrdi, istovremeno, da neće biti razgovora između Moskve i Kijeva sve dok Ukrajina ne bude potpuno poražena.

Sa druge strane, predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski izjavio je da je ukrajinskim snagama jasan ruski plan na frontu Pokrovsk, te da će jačati svoje pozicije u tom pravcu, ali i da nastavljaju operaciju u Kurskoj oblasti.

Ukrajinska vojska, u međuvremenu, objavila je da je koristila sisteme američke proizvodnje HIMARS za napade na pontonske mostove u tom ruskom regionu.

Za to vrijeme, visoki predstavnik Žozep Borelj rekao je da je operacija u pravcu Kurska bila je ozbiljan udarac za narativ ruskog predsjednika Vladimira Putina, dok je njemački kancelar Olaf Šolc naveo da je Ukrajina tajno planirala upad u tu oblast.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније