Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

A.J. [ Beta ]

22. 08. 2024. 22:41 >> 23:01
Čitaj mi:

"oteto blago"

U Kambodžu vraćeno 70 muzejskih predmeta opljačkanih u vrijeme Crvenih Kmera

Kambodžanski premijer Hun Mane danas je svečano dočekao više desetina vrijednih predmeta koji su vraćeni iz stranih muzeja i od privatnih vlasnika i najavio da će njegova vlada nastaviti da radi na vraćanju "otetog blaga".

"Ukupno 70 kmerskih drevnih predmeta vraćeno je kroz dobrovoljni povratak, pregovore, zapljene i pravne postupke, iz različitih muzejskih i od privatnih kolekcionara u SAD", navodi se u saopštenju Ministarstva kulture i likovnih umjetnosti.

U saopštenju se dodaje da vraćeni predmeti uključuju vrijedna hinduistička i budistička remek-djela iz perioda od 9. do 14. vijeka pa i ranije.

Hun Mane je rekao da je 70 vraćenih statua simbolično ponovo "ujedinilo kambodžanski narod sa dušama njihovih predaka". Artefakti su izloženi u Palati mira, sjedištu Vlade.

Većina predmeta, a možda i svi, opljačkani su i odnijeti iz Kambodže tokom perioda rata i brutalne vladavine Crvenih Kmera 70-ih godina.

Kambodža je posljednjih decenija tokom radila na repatrijaciji pokradenog umjetničkog i arheološkog blaga. Riječ je o drevnim azijskim umjetničkim djelima, kao i ona izgubljena ili ukradena u sukobima u Siriji, Iraku i Evropi tokom nacističke okupacije.

Hun Manet je rekao da je od 1996. pa sve do prošlog mjeseca u Kambodžu vraćeno ukupno 1.098 artefakata, od toga 571 iz privatnih kolekcija i 527 iz stranih institucija i vlada.

Danas prikazanih 70 predmeta uključuje 14 koji su stigli iz njujorškog Metropoliten muzeja umjetnosti početkom jula, a ostatak, od privatnih kolekcionara, stigao je krajem jula.

Predmeti koji su došli iz njujorškog muzeja kupio je i prodao poznati trgovac umjetničkim djelima Daglas Lečford, koji je 2019. godine optužen za navodno organizovanje višegodišnje šeme prodaje opljačkanih kambodžanskih antikviteta na međunarodnom tržištu umjetnosti. Lačford, koji je umro sljedeće godine, negirao je bilo kakvu umiješanost u šverc umjetnina.

U saopštenju američke ambasade u Kambodži kaže se da je američka vlada "do sada omogućila povratak više od 150 antikviteta, a SAD su posvećen i pouzdan partner u zaštiti kulturnog nasljeđa Kambodže."

Odnosi SAD i Kambodže su generalno zategnuti, uglavnom zbog kritike zvaničnog Vašingtona zbog navodne političke represije i kršenja ljudskih prava od strane vlade Kambodže.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније