Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

A.B. [ Rojters ]

22. 08. 2024. 21:40 >> 21:41
Čitaj mi:

uprkos osporavanju iz sad

Sud potvrdio: Maduro je pobjednik predsjedničkih izbora

Vrhovni sud Venecuele potvrdio je danas da je Nikolas Maduro pobedio na predsedničkim izborima koji su održani u toj zemlji 28. jula, navodeći da su rezultati glasanja objavljeni na internetu, prema kojima je Maduro izgubio, lažirani.

Vrhovni sud donio je današnju odluku kao odgovor na zahtev Madura da se preispita ukupan broj glasova birača na predsjedničkim izborima 28. jula, nakon što je opozicija objavila evidenciju o glasanju na internetu sa 80 odsto glasačkih mjesta, a prema kojoj je opozicioni kandidat Edmundo Gonzales ubjedljivo pobijedio.

Gonzales nije učestvovao u reviziji glasanja, navele su sudije Vrhovnog suda koje su optužile opozicionog kandidata da pokušava da širi paniku, prenio je AP.

SAD su pripremile spisak od oko 60 zvaničnika vlade Venecuele i članova njihovih porodica koji bi mogli biti pogođeni prvim kaznenim mjerama nakon spornih predsjedničkih izbora u toj južnoameričkoj državi, potvrdila su juče dva neimenovana izvora za Rojters.

Na predloženom spisku nalaze se zvaničnici iz Nacionalnog izbornog savjeta (CNE), Vrhovnog suda i kontraobavještajne službe Venecuele koji su bili uključeni u izazivanje haosa nakon izbora, rekli su izvori britanske agencije.

Ministarstvo finansija SAD je posljednjih dana dostavilo Stejt departmentu nacrt sankcija sa listom sankcionisanih uz napomenu da se broj osoba koje će biti pod kaznenim mjerama može povećati.

Američke sankcije bi uključivale zabranu putovanja sankcionisanim zvaničnicima i članovima njihovih porodica i zabranu američkim kompanijama da posluju sa njima, javlja Tanjug.

CNE je proglasio aktuelnog predsjednika Nikolasa Madura pobjednikom izbora 28. jula bez objavljivanja rezultata glasanja sa pojedinačnih izbornih mesta.

Vrhovni sud Venecuele je ovog mjeseca započeo reviziju izbornih rezultata.

SAD i druge zemlje osporile su Madurove tvrdnje o pobjedi na izborima.

Njegov protivkandidat Edmundo Gonzalez je takođe proglasio pobjedu, a rezultati na osnovu više od 80 odsto prebrojanih glasova koje je objavila opozicija pokazuju ubjedljivu pobjedu opozicionog kandidata koji je, kako tvrdi opozicija, dobio oko 67 odsto podrške.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније