Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

A.M. [ N1 ]

22. 08. 2024. 09:48 >> 09:48

prenosi agencija Belga

Evropski aerodromi ponovo uvode stroža pravila o tečnostima u ručnom prtljagu

Stroža pravila o tečnostima i gelovima u ručnom prtljagu ponovo će stupiti na snagu na svim aerodromima u EU od 1. septembra, saopštio je aerodrom u Frankfurtu, prenosi agencija Belga.

Širom EU putnicima će biti dozvoljeno da nose samo pakovanja do 100 mililitara. Takođe će morati da prepakuju tečnosti u providnu plastičnu kesu maksimalne zapremine od jednog litra.

Iz novih pravila izuzeti su lijekovi i tečna hrana za bebe.

Originalna bezbjednosna pravila za tečnosti i gelove uvedena su 2006. godine. Pravila su olakšana na nekim aerodromima gdje je prtljag mogao da se provjeri pomoću CT skenera zasnovanih na tehnologiji razvijenoj za medicinsko skeniranje, koji mogu brzo da proizvedu trodimenzionalnu sliku sadržaja torbe, kao na aerodromu u Frankfurtu, piše Belga.

Pošto EU sumnja u pouzdanost novih CT skenera, blaža pravila će biti ukinuta od 1. septembra.

Da li će promjena biti trajna zavisi od ispitivanja pouzdanosti skenera.

Nova pravila EU i dalje dozvoljavaju da tečnosti ostanu u ručnom prtljagu tokom bezbjednosnih provjera sa novim skenerima. Međutim, kao i elektronski uređaji, moraju da se izvade i pokažu odvojeno kada dođe do provjere na konvencionalnim skenerima, koji se još uvijek koriste na mnogim aerodromima u EU i koji nisu ni olakšavali stroža pravila za tečnosti i gelove.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније