Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

A.M.

23. 08. 2024. 17:49 >> 17:49
Čitaj mi:

DPNCG

Obaveza je tužilaca da omoguće djelotvornu zaštitu za novinare

Društvo profesionalnih novinara Crne Gore (DPNCG) pozvalo je da se još jednom provjere dokazi u slučaju dopisnice TV Vijesti Alise Hajdarpašić, navodeći da je odluka Osnovnog državnog tužilaštva u Bijelom Polju "još jednom pokazala da država nije spremna da, umjesto verbalne podrške, pruži stvarnu i djelotvornu zaštitu novinarima prilikom obavljanja svojih poslova".Generalna sekretarka DPNCG-a Mila Radulović u saopštenju je ukazala da novinari, zbog važne uloge koju imaju u demokratskom društvu, uživaju pojačanu zaštitu, a da su države obavezne da uspostave djelotvoran sistem njihove zaštite.

"To je stav Savjeta Evrope (CoE) koji je Komitet ministara usvojio još 2014. godine, a Crna Gora kao članica tog tijela dužna da ga primjenjuje. Međutim, deset godina kasnije tužioci u Crnoj Gori tu obavezu ignorišu, iako bi trebalo da su sa njom jasno upoznati, jer CoE godinama u saradnji sa Centrom za edukaciju sudija i tužilaca stalno organizuje obuke, dijeli brošure...", navodi Radulović.

Uz sve to, dodaje, svaki izvještaj o napretku Evropske komisije godinama unazad fokusira se na nekažnjivost napada na novinare u Crnoj Gori i potrebu da se to prevaziđe.

"Podsjećamo na sve ovo zbog nedavnog slučaja kada je državna tužiteljka u Osnovnom tužilaštvu u Bijelom Polju Jelena Vučetić ocijenila da nema elemenata za krivično gonjenje nekoliko osoba koje su zastrašivale i onemogućavale da radi našu koleginicu, dopisnicu TV Vijesti Alisu Hajdarpašić", dodaje se, prenose Vijesti.

Radulović kaže da ne žele vršiti prititisak na tužilaštvo, već da samo traže da se još jednom provjere dokazi, "umjesto da se povjeruje na riječ osumnjičenima, ali ne i novinarki".

„Napadi na novinare i druge medijske aktere predstavljaju posebno teške povrede ljudskih prava zato što na meti nisu samo pojedinci već se time lišavaju prava i drugi na primanje informacija....Države ne samo da imaju obavezu da ne smiju da se miješaju u slobodu izražavanja već imaju i obavezu da zaštite pravo na slobodu izražavanja od prijetnji napadom, uključujući i prijetnje koje bi potekle od privatnih lica i to tako što se uspostaviti djelotvoran sistem zaštite...“, kaže Savjet Evrope, kako ukazuju iz DPNCG-a.

Radulović kaže da je problem što tužioci, iako su izmjenama Krivičnog zakona kazne za napade na novinate pooštrene, a novinari dobili potvrdu da rade posao od javnog značaja, "vrlo selektivno i neujednačeno postupaju". "Nakon napada na Seada Sadikovića u Bijelom Polju, kada je bilo propusta u istrazi a neki osumnjičeni su izbjegli i odgovornost za napad, u istom tužilaštvu ponavlja se olak odnos prema u drugom predmetu - zastrašivanju novinarke i onemogućavanju da radi".

Pravni zastupnik novinarke, advokat Veselin Radulović je na odluku bjelopoljskog ODT-a uložio žalbu Višem tužilaštvu i u DPNCG-u očekuju "da ono pažljivije razmotri ovaj slučaj".

„Odluka ODT-a u Bijelom Polju još jednom je pokazala da država nije spremna da, umjesto verbalne podrške, pruži stvarnu i djelotvornu zaštitu novinarima prilikom obavljanja svojih poslova. Nažalost, državni organi su generalno tolerantni prema svim oblicima prijetnji i ugrožavanja sigurnosti, što očigledno podsticajno djeluje na nasilnike. Izostanak pravovremene i djelotvorne reakcije državnog tužilaštva nerijetko dovodi do toga da nasilnici sa verbalnog nasilja i zastrašivanja pređu na fizičko nasilje,” kaže advokat.

Izmjene zakona, podsjeća on, u cilju pojačane zaštite novinara ostaće bez ikakvog efekta ako nadležni organi u praksi i dalje budu tolerantni na prijetnje, zastrašivanja i ometanja novinara u vršenju poslova.

“Zato očekujem da Više državno tužilaštvo ozbiljno preispita odluku ODT-a u ovom slučaju,” navodi pravni zastupnik novinarke.

"Državna tužiteljka Jelena Vučetić odbacila je 24. jula krivičnu prijavu policije protiv Vladana Kovačevića, Sakiba Čindraka, Radović Mikice i Aleksandra Žurića iz Bijelog Polja, zbog krivičnog djela prinuda, navodeći da novinarka nije bila fizički napadnuta. Pokrenut je jedino prekršajni postupak protiv Čindraka, koji se na snimku dopisnice TV Vijesti iz Bijelog Polja vidi kako joj ne dozvoljava da snima dešavanja ispred kuće Lazovića u bjelopoljskom mjestu Orahovica", navodi se u saopštenju.

Novinarka je, zbog toga preko pravnog zastupnika advokata, uložila pritužbu Višem tužilaštvu u Bijelom Polju na odluku niže tužilačke instance, u kojoj se između ostalog navodi da je njegova odluka može biti podsticajna za one koji prijete i sprječavaju novinare da rade posao. „...Jer osumnjičeni ili neko drugo lice mogu fizički ometati novinara ili drugo lice koje obavlja poslova od javnog značaja i to na način kojim se ugrožava bezbjednost, a da za to ne odgovaraju samo ako ne upućuju direktne verbalne prijetnje“.

Generalna sekretarka DPNCG-a poručuje da će oni ovaj slučaj ispratiti do kraja, podsjetivši da je pravna podrška novinarima i novinarkama omogućena zahvaljujući finanijskoj podršci Evropske unije, posredstvom Delegacije EU u Podgorici, a uz partnerstvo DPNCG-a sa NVO UZOR i njemačkom fondacijom Hans Sejdel.

"Zahvaljujući istoj podršci, pratimo slučaj Seada Sadikovića (tužilaštvo uložilo žalbu na odluku Osnovnog suda u Bijelom Polju), Dragane Šćepanović (tužba pred Osnovnim sudom u Podgorici protiv jednog 'žutog portala'), kao i brojne druge postupke gdje su novinari i novinarke oštećeni"; zaključuju.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније