Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Podgoricom

M.L.B.

23. 08. 2024. 07:22 >> 08:06
2
Čitaj mi:

NAKON ODLUKE USTAVNOG SUDA

Ispod Ljubovića opet može da se gradi: Mještani najavili protest

Građani podgoričkog naselja Zabjelo za 26. avgust najavili su protest, nezadovoljni vraćanjem na snagu Detaljnog urbanističkog plana iz 2009, što omogućava nastavak gradnje u dijelu grada ispod brda Ljubović. Kako su nam saopštili mještani Zabjela, već se izvode pripremni radovi na nekoliko parcela u tom dijelu grada, pa strahuju da će vrlo brzo u već prenatrpanom naselju, početi da “niču” nove zgrade.

Organizatori kažu da će se okupiti od 17 do 18 časova u ponedjeljak ispred zgrade Zabjelske vektre u Ulici 27. marta. Cilj okupljanja je, kako navode, ukazivanje na loše uslove za život u naselju Ljubović.

Rade Savić, jedan od organizatora protesta za Portal RTCG kaže da je 2020. Glavni grad shvatio kakav je urbanistički haos ispod brda Ljubović i DUP stavio van snage.

Međutim, kako dodaje, ni četiri godine kasnije građani ne znaju šta je sa novim DUP-om za koji su upravo oni 2023. dali 23.000 eura.

Protest građana se dešava nakon što je Ustavni sud početkom aprila ukinuo odluku Skupštine Glavnog grada iz 2020, kojom je stavljen van snage Detaljni urbanistički plan Zabjelo-Ljubović iz 2009. godine i zabranjena dalja gradnja u tom dijelu Podgorice.

Odluka Ustavnog suda zasnovana je na tome što odluka o ukidanju DUP-a nije bila u nadležnosti Glavnog grada.

Savić kaže i da vlasnici parcela ispod brda Ljubović imaju legitimno pravo da grade na svojim parcelama, ali kako dodaje, država je ta koja je dozvolila i predvidjela da 98% prostora bude pod betonom, a samo dva odsto pod zelenim površinama.

“Nadamo se da će resorno ministarstvo naći rješenje za ovaj problem i da će i za vlasnike parcela naći rješenja. Neke od mogućnosti su da država kupi te parcele, da se izvrši razmjena ili izgrade neki korisni sadržaji”, poručio je Savić i pozvao sve stanovnike Zabjela na mirno okupljanje u ponedjeljak.

Podsjetimo, preispitivanje odluke o suspenziji plana za dio Zabjela i Ljubovića Ustavni sud je pokrenuo na osnovu inicijativa porodice Rašović iz 2020. i 2021. godine. Rašovići su starosjedioci Zabjela, i neke od parcela u DUP-u Zabjelo-Ljubović pripadaju upravo njima, a razlog njihove inicijative je sadržan u tome što je stavljanjem DUP-a van snage onemogućena gradnja na njihovim parcelama.

Šušić: Pravo na mirno uživanje imovine je ustavni princip

Advokat Mitar Šušić, koji je bio i odbornik u dosadašnjem sazivu Skupštine Glavnog grada, kaže da je ovdje riječ o temeljnim ustavnim principima prije svega pravu na mirno uživanje imovine.

Šušić se više puta u Skupštini Glavnog grada zalagao za vraćanje na snagu DUP-a Zabjelo Ljubović iz 2009, i protivio stavljanju van snage ostalih planova u Glavnom grad.

On kaže da se građani moraju ponašati zakonito, jer plan (DUP) zapravo jeste zakon.

Šušić poručuje da interes ustavnih prava i pravne sigurnosti mora biti iznad ostalih interesa.

“Uvaženi građani Zabjela koji bi da protestuju, kupili su stanove na parcelama na kojima su izgrađene njihove stambene zgrade, po planovima koji su to predviđali na taj način i sada se bune što i neko drugi, po potpuno istoj logici i propisu želi isto da gradi na svojoj zemlji, po istim tim planovima”, navodi Šušić.

Ustavni sud je, kako kaže, sa ogromnim zakašnjenjem jasno rekao šta misli o “stavljanju van snage” detaljnih urbanističkih planova.

"Zapitajmo se - kako ti vrli zeleni URA-DPS aktivisti ne vrište na hotel na kružnom toku, koji prijeti da pojede pola zelene površine u bloku 5, čiji je investitor rođak jednog od najglasnijih zagovornika “stavljanja van snage” svega što nije njihovo?", navodi Šušić.

Gradnja je, kako poručuje, prekomjerna ako je preko plana.

"I to ne treba dozvoliti. Sve što je u skladu sa planom, za sve je zakon i samo kršenjem zakona može se ispuniti nečija želja da ima pogled na tuđu livadu kao dio ličnog konfora, a da vlasniku te livade zabrani da tu nešto, kao i on sam, sagradi”, kaže Šušić.

On poručuje da je poštovanje donešenih planova imperativna obaveza države i mjera njene odgovornosti prema građanima.

“Takođe, potrebno je što prije vratiti na pravnu snagu planove (Gorica C, Stara Varoš, Donja Gorica i dr.) koji su istom, interesnom, nezakonitom i diskriminatornom URA-DPS matricom u prethodnom periodu stavljeni “van snage”, ne čekajući izvjesnu odluku Ustavnog suda i u tim predmetima. Ogroman broj građana i privrednika trpi veliku štetu zbog ovakvog postupanja države, i ako se oni odluče da tuže državu, štetu bi, da je reda, trebalo da im nadoknade lično oni koji su svojim odlukama u ime države ili opštine izazvali”, zaključio je kaže Šušić.

Rakčević tražio hitno stavljanje van snage DUP-a "Zabjelo – Ljubović"

Nedavno je zamjenik gradonačelnice Podgorice Luka Rakčević nedavno uputio zahtjev ministaru prostornog planiranja, urbanizma i državne imovine Slavenu Radunoviću da to ministarstvo hitno stavi van snage DUP "Zabjelo – Ljubović".

Kako je naveo Rakčević, upravo taj DUP, protiv kojeg se vodila borba još 2021. godine – a šta je kulminiralo njegovim stavljanjem van snage na sjednici Skupštine Glavnog grada “opet je "oživio“ Ustavni sud svojom presudom i time širom otvorio vrata novoj "budvanizaciji“ dijela grada ispod Ljubovića”.

"Zbog toga je, ukoliko postoji minimum političke volje, moguće i neophodno uraditi samo dvije stvari: (1) staviti van snage štetni DUP na prvoj narednoj sjednici Vlade (ili propisati zabranu građenja) i (2) ubrzati izradu izmjena i dopuna tog DUP-a, kako bi se na trajan način navedeni prostor revitalizovao i obnovio", naglasio je Rakčević.

 

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније