Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

Politika [ R.B. ]

25. 08. 2024. 18:25 >> 18:25
1

KOMENTAR NA MREŽI X

Snouden: Makron se hapšenjem Durova spustio na "nivo uzimanja talaca"

Bivši savjetnik CIA Edvard Snouden izjavio je danas da hapšenje osnivača društvene platforme Telegram Pavela Durova u Francuskoj predstavlja napad na pravo na slobodu govora i da je duboko ožalošćen zbog toga što se francuski predsjednik Emanuel Makron, kako kaže, spustio na nivo uzimanja talaca kao sredstva za dobijanje pristupa privatnim komunikacijama.

Snouden je napisao na platformi X da hapšenje Durova "unižava dostojanstvo" ne samo Francuske, već i cijelog svijeta, prenosi Tanjug.

Edvard Snouden živi u egzilu u Rusiji otkako je 2013. otkrio podatke o programu američke Agencije za nacionalnu bezbjednost (NSA), a prije dvije godine dobio je rusko državljanstvo.

Ambasada Rusije u Parizu zatražila je od francuskih vlasti da objasne razloge za pritvaranje Durova, navodeći da su one do sada odbijale da sarađuju po ovom pitanju, javili su ruski mediji.

Reagujući ranije danas na hapšenje Durova u Francuskoj, predstavnica ruskog ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova je na svom Telegram kanalu dala spisak nevladinih organizacija koje su 2018. godine tražile od ruskih vlasti da "prestanu da stvaraju prepreke" u radu Telegrama i zapitala se da li će i sada istupiti u odbranu izvšnog direktora te platforme Pavela Durova.

Osnivač Telegrama, koji ima francusko državljanstvo, zadržan je sinoć na pariskom aerodromu Burže neposredno nakon izlaska iz privatnog aviona kojim je doletio iz Azerbejdžana.

Prema pisanju lokalnih medija, francusko pravosuđe smatra da je Durov umiješan u brojna krivična djela i mogao bi da se suoči sa optužbama za terorizam, trgovinu drogom, prevaru i pranje novca.

Prema riječima francuskog novinara Sirila Amurskog, ovom biznismenu prijeti kazna do 20 godina zatvora.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније