Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

[ Krsitina Pavićević, TVCG ]

24. 08. 2024. 19:53 >> 19:53
Čitaj mi:

SPOLJNA TRGOVINA

Deficit 200 miliona veći nego lani

Crna Gora je ostvarila loš rezultat u spoljnoj trgovini u prvoj polovini godine. Deficit je bio veći za 200 miliona u odnosu na isti prošlogodišnji period, prvenstveno manjeg izvoza električne energije. Sagovornici TVCG ističu da je potrebno razvijati realni sektor i proizvodnju kako stanje platnog bilansa ne bi zavisilo samo od izvoza nekoliko proizvoda struje, aluminijuma i vina, kao i prihoda od turizma koji za ovu godinu nijesu na očekivanom nivou.

Crna Gora mora povećati proizvodnju da bi smanjila visok deficit u spoljno-trgovinskoj razmjeni, koji je u prvoj polovini ove godine bio veći za 200 miliona u odnosu na isti period prošle godine.

Povećali smo uvoz mašina, a smanjili izvoz struje za 120 miliona.

"Crna Gora u svom izvozu, kako robe, tako i usluga, ovisi o jednoj vrsti proizvoda. Što bi moglo imati do sada, jeste malo više struke negativne posljedice po crnogorski platni bilans, ali tako i na ekonomiju. Na primjer, svaki put kada dođe sušna godina, mi imamo pad izvoza roba zato što proizvodnje električne energije uglavnom se zasniva na proizvodnju hidroelektranama", kaže Danijela Vukajlović-Grba iz Centralne banke. 

Analitičar Oleg Filipović kaže da naša ekonomija i dalje zavisi od uvoza i jedne realne industrije, turizma, kao i nekoliko izvoznih proizvoda. Potrebna je strategija kako smanjiti deficit na dugi rok.

"Ono što sad dobijamo sa tržišta da je sezona loša, a i sve da je najbolja sezona i da su nam najveći prihodi od turizma, ne možemo mi sebi da dozvolimo kao mala država da zavisimo samo od jedne industrije i da jedna industrija pokriva naš deficit", ističe Filipović.

Zbog deficita u spoljnotrgovinskoj razmjeni, tekući račun platnog bilansa bilježi minus u prvom kvartalu 434 miliona eura. Taj deficit se pokriva prihodima od turizma, stranim direktnim investicijama i transferima iz inostranstva.

"Tokom prethodnih 18 godina Crna Gora je imala priliv od blizu 14 milijardi eura, što je negdje u prosjeku dva godišnja crnogorska GDP-a. Najveći dio toga iznosa koji je bio usmjeren u kompanije, bio je usmjeren u hotelsku industriju", ističe Vukajlović-Grba. 

Analitičar Oleg Filipović ističe da je potrebno razvijati industrijski sektor, proizvodnju aluminijuma, stoga su potrebne reforme i kredibilni investitori koji neće kupovati samo nekretnine. Kada je riječ o Željezari, neophodne su garancije i biznis plan.

"Moramo da gledamo kako na najbolji način iskoristiti prednosti Kombinata aluminijuma, kako uticati na investiciju samog Kombinata aluminijuma u smislu proizvodnog procesa i na taj način postati konkurentan u odnosu na druge kompanije", naveo je Filipović. 

Vino je treći izvozni proizvod koji čini dva od sto izvoza. Plantaže su prethodne godine izvezle proizvode u vrijednosti od oko 13 milijona eura.

"Od prvih sedam mjeseci u izvozu bilježimo rast za 10% u odnosu na uporedni period prošle godine kao rezultat kontinuiranog unapređenja postojećih tržišta i rada na otvaranje novih", kazala je Marija Gašović, PR Plantaža.

U Privrednoj komori takođe ukazuju na neophodnost diversifikacije ekonomije.

"Strukturne promjene u pravcu razvoja industrije i poljoprivrede moraju biti imperativ kako bi se smanjio deficit", navode iz PKCG.

Potrebno je riješiti probleme koje crnogorska privreda prepoznaje kao akutne, kažu i Centralne banke. To su nedostatak radne snage, siva ekonomija, nefikasna javna uprava, fiskalni nameti.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније