Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

 [ BBC ]

26. 08. 2024. 14:42   >>  16:47

Fudbal: Preminuo slavni fudbalski trener Sven Goran Erikson

Nekadašnji selektor engleske reprezentacije preminuo je u 76. godini, posle duge bolesti.

Sven Goran Erikson
EPA

Slavni švedski fudbalski trener Sven Goran Erikson, koji je u karijeri vodio čitav niz klubova i reprezentacija, preminuo je u 76. godini.

Eriksonu je nedavno dijagnostikovan rak, a u januaru je izjavio da mu je „u najboljem slučaju" ostalo još godinu dana života.

„Sven-Goran Erikson je, posle duge bolesti, tokom jutra preminuo kod kuće, okružen najbližima", saopštila je njegova porodica.

U karijeri je vodio 12 klubova, među kojima su Mančester siti i Lester u Engleskoj, ali i veliki italijanski rivali Roma i Lacio, osvojivši ukupno 18 trofeja.

Kao prvi nebritanski selektor Engleske, vodio je „Gordi albion" do četvrtfinala tri velika turnira između 2001. i 2006. godine.

Bio je i selektor Meksika, Obale Slonovače i Filipina.

Igračku karijeru okončao je sa 27 godina i odmah prešao u trenere.

Prvo 1977. sa švedskim Degerforsom, da bi se potom pridružio Geteborgu, sa kojim osvaja titulu prvaka Švedske, dva kupa i Kup Uefa 1982. godine.

Uspehe je nastavio u portugalskoj Benfici, kao i sa nekoliko italijanskih klubova - Romom, Fiorentinom, Sampdorijom i Laciom - gde osvaja sedam trofeja, među kojima titulu u Seriji A, dva Kupa Italije i evropski Kup pobednika kupova.

Kada mu je dijagostikovan rak, Erikson je godinu dana proveo upravo posećujući neke od njegovih bivših klubova, posebno Lacio i Sampdoriju.

U martu je, kao dugogodišnji navijač Liverpula, vodio tim Liverpulovih legendi u pobedi protiv Ajaksovih legendi od 4:2.

Potresnu poruku o njegovoj bolesti, objavio je na kraju novog dokumentarnog filma 'Sven'.

„Nadam se da ćete me pamtiti kao pozitivnog momka koji pokušava da uradi sve što može", rekao je tada.

„Nemojte da vam bude žao, smejte se. Hvala za sve trenerima, igračima, publici, bilo je fantastično. Čuvajte se i vodite računa o životu. I živite ga."

Erikson
Reuters
Erikson kao selektor Engleske na Svetskom prvenstvu 2002. godine

Erikson kao engleski selektor

U januaru 2001. podneo je ostavku u Laciju da bi postao selektor Engleske.

Oživeo je slab početak „Gordog albiona" u kvalifikacijama za Svetsko prvenstvo 2002. godine - pre svega se pamti pobeda od 5:1 nad Nemačkom u Minhenu - obezbedivši mesto na turniru u Japanu i Južnoj Koreji.

Tamo su u četvrtfinalu poraženi 1:2 od Brazila, koji će kasnije stići do titule.

Dve godine kasnije, na Evropskom prvenstvu u Portugalu, takođe je stigao među osam najboljih, kada je Englesku na penale izbacio domaćin Portugal.

U januaru 2006, kada je Engleska već obezbedila mesto na Svetskom prvenstvu u Nemačkoj, objavljeno je da će posle turnira Erikson napustiti reprezentaciju.

Zvaničan razlog odlaska nije naveden, ali je Šveđanin u to vreme bio pod velikim pritiskom tabloida zbog skandala u privatnom životu.

Njegov mandat na engleskoj klupi obeležen je i aferama sa voditeljkom Ulrikom Jonson 2002. i bivšom zvaničnicom Fudbalskog saveza Engleske Farijom Alamom iz 2004. godine.

Engleska je i u Nemačkoj stigla do četvrtfinala, ali je Portugal još jednom bio bolji na penale.


BBC na srpskom je od sada i na Jutjubu, pratite nas OVDE.


Pratite nas na Fejsbuku, Tviteru, Instagramu, Jutjubu i Vajberu. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

BBC News

Пратите нас на

Најновије

Најчитаније