Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

M.M.Lj. [ Beta ]

28. 08. 2024. 07:08 >> 07:08

opasna praksa

Krijumčari bacaju migrante sa glisera da bi lakše pobjegli

Krijumčari koji prevoze migrante iz Turske na istočna ostrva Grčke su u dva slučaja primijenili novu i opasnu taktiku: izbacili su u more neke od putnika iz svojih glisera da bi lakše pobjegli kada ih jure čamci obalske straže, kažu grčke vlasti.

 

Svih osam migranata je spaseno u oba slučaja tokom vikenda. Šverceri koriste glisere, a ne slabe i spore gumene čamce na naduvavanje s malim motorima koji su im godinama bili glavni, te primjenjuju sve agresivnije taktike da izbjegnu grčke pomorske patrole.

Prošle nedjelje obalska straža je otvorila vatru da bi onesposobila motor glisera krijumčara, ali je nehotice ubila jednog migranta pošto se gliser navodno zabio u patrolni brod u istočnom Egejskom moru tokom potjere.

Grčka obalska straža je saopštila u utorak da su u jednom slučaju tokom vikenda Palestinac i Avganistanac koji su upravljali gliserom takođe pokušali da udare patrolni čamac koji ih je jurio kod ostrva Kosa. Tada su navodno natjerali pet putnika da skoče u more, bježeći prema ostrvu dok je obalska straža stala da spase migrante.

Trideset migranata sa čamca kasnije je nađeno na kopnu, a dvojica osumnjičenih krijumčara su uhapšena.

U drugom slučaju na ostrvu Simi, tri migranta su usred potjere izbačena s čamca krijumčara, saopštila je grčka obalska straža. To je omogućilo švercerima da se vrate u turske vode s preostalim putnicima koje je pokupila turska obalska straža.

Trojica migranata spasena u grčkim vodama rekla su da su platili po 4.500 dolara da ih prevezu, navodi se u saopštenju grčke obalske straže.

Krijumčarske bande su se posljednjih mjeseci prilagodile da se nose sa strogim nadzorom Grčke u vodama istočnog Egeja. Pored agresivne upotrebe čvrstih glisera s jakim motorima, koriste i nove rute kroz centralni Egej, dok raste broj migranata koji putuju mnogo dužim putem od Libije do južnog grčkog ostrva Krita.

U utorak je grčka obalska straža saopštila i da su ukupno 42 osobe u dva glisera prešle iz Turske na istočno ostrvo Leros u prethodna 24 sata. Među migrantima na kopnu uhapšena su dvojica osumnjičenih za krijumčarenje, dok je treći uhvaćen na moru poslije potjere, navodi se u saopštenju obalske straže.

Po podacima Agencije Ujedinjenih nacija za izbjeglice, ove godine je u Grčku do sada ilegalno stiglo oko 31.500 migranata. To je manje od broja koji je došao Italiju i Španiju, glavne kapije za ljude koji pokušavaju ilegalno da uđu u Evropu.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније