Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

28. 08. 2024. 06:40 >> 06:40
1
Čitaj mi:

Andrijevica u pokušaju formiranja vlasti

Danas sjednica SO, rokovi ističu 16. septembra

Nakon sjednice Skupštine opštine Andrijevica koja je zakazana za danas u podne, sa tačkom izbor predsjednika SO, moglo bi se znati da li ima dogovora oko formiranja vlastu u Andrijevici između koalicije SNP-Demokrate, Pokreta Evropa sad, koalicije “Za budućnost Andrijevice” i dvije građanske liste.

Na lokalnim izborima u Andrijevici, održanim 2. juna pravo glasa iskoristilo je 3.827 birača. DPS je osvojio 11 mandata, Кoalicija SNP-Demokrate 8, Pokret Evropa sad 4, koalicija „Za budućnost Andrijevice“ i Grupa građana „Za budućnost naše djece“ po tri, dok je jedan mandat pripao Grupi građana „Vasojevićki pokret – Ujedinjenja - Vesko Raketić“. Bez mandata ostala je Ujedinjena Crna Gora.

U više rundi pregovora koalicija, partija i građanskih listi da pokušaju da formiraju vlast i spriječe povratak Demokratske partije socijalista, kamen spoticanja je bilo mjesto predsjednika opštine za koje najbrojnija koalicija SNP-Demokrate želi da kandiduje dosadašnjeg predsjednika Željka Ćulafića (SNP). Tome se protive takozvane građanske liste.

Šansa za postizanje dogovora sa 4. avgusta, produžena je do 16. septembra, kada se ispostavilo da Opštinska izborna komisija nije objavila rezultate izbora u Službenom listu. Kasnije se ispostavilo je dopis sa službenim rezultatima grreškom pošte otišao na pogrešnu adresu, pa su zvanični rezulatati u Službenom listu objavljeni tek 16. jula.

Od tada je počeo da teče novi rok ra formiranje vlasti od šezdeset dana, a time i produžena mogućnost pregovaračima da daođu do dogovora.

Budući da su se na susretu dogovorili da ne izlaze u javnost, Portal RTCG je nezvanično kontaktirao nekoliko sagovornika, od kojih su neki izrazili optimizam u pogledu postizanja dogovora jer se “nekim partijama ne ide ponovo na izbore” u ovako uzavreloj političkoj situaciji na državnom nivou.

Kako god bilo, lokalna uprava u Andrijevici funkcioniše sasvim normalno, uprkos prinudnoj upravi, odnosno upravljanju od strane Odbora povjerenika. Željko Ćulafić i dalje vrši funkciju predsjednika opštine.

Politička previranja, osim nemilih scena vezanih za napetost, prijetnje i podmetnute požare, što je uzburkalo širu javnost, nisu uticala na redovnost izmirivanja zarada zapsolenima i organizaciju niza uspješnih kulturnih, sportskih, poljoprivrednih i drugih manifestacija tokom ovog ljeta.

Možda je i kriza koja se nenadano preselila početkom ljeta u Berane, i koja trenutno dunboko potresa ovaj susjedni grad u kojem se očekuje raspuštanje skupštine i raspisivanje vanrednih izbora, bila opomena za pregovarače u Andrijevici.

Danas na sjednici Skupštine opštine, ili 16. septembra kada isteknu svi rokovi, znaće se da li će ili ne i Andrijevica ponovo na izbore, kao što će to Budva, poslije neuspjelih dogovora nakon nedavnih lokalnih izbora.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније