Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

M.M. [ Beta ]

27. 08. 2024. 22:34 >> 22:34
Čitaj mi:

u oblasti ljudskih prava

Visoki komesarijat UN za ljudska prava hoće da u Kini vidi „opipljiv napredak“

Visoki komesarijat UN za ljudska prava saopštio je da "želi da vidi opipljiv napredak" stanja ljudskih prava u Kini dvije godine poslije objavljivanja izvještaja o Sinđijangu, kineskoj oblasti gdje živi muslimanska manjina pod represijom.

Kina i Visoki komesarijat UN za ljudska prava su od februara 2023. organizovali niz okruglih stolova u Ženevi.

Poslije tih susreta Visoki komesarijat je u Peking poslao od 26. maja do 1. juna tim koji je bio razgovarao s vlastima konkretno o antiterorističkoj politici i njihovom sistemu krivičnog zakona, rekla je novinarima portparolka Komesarijata u Ženevi.

„Po pitanju saradnje to je pozitivno ali što se tiče efektivnog sprovođenja preporuka ima puno toga što nije ostvareno“, rekla je ona.

Ona je rekla da zato treba raditi i angažovati se kod kineskih vlasti da vidi gdje može da se ostvari „opipljiv napredak“ i naglasila da je angažovanje UN u Kini dugoročno.

„Ne treba očekivati momentane rezultate od danas do sjutra“ rekla je portparolka dodavši da se razgovara o osjetljivim pitanjima.

U junu je više nevladinih organizacija zamjerilo Visokom komesarijatu UN da vrlo malo radi na otklanjanju kršenja ljudskih prava u Sinđijangu.

Više organizacija za odbranu ljudskih prava je tražilo od UN da djeluje gotovo dvije godine od objavljivanja eksplozivnog izvještaja u kojem se navode mnogi slučajevi kršenja ljudskih prava u Sinđijangu gdje živi muslimanska manjina koju, prema optužbama, Peking progoni.

Izvještaj je objavila u avgustu 2022. godine Mišel Bašle, koja je prije Folkera Tirka bila šefica Visokog Komesarijata UN za ljudska prava.

Izvještaj je Kina kategorički odbacila. U njemu je nabrojan niz slučajeva kršenja ljudskih prava Ujgura i drugih muslimanskih manjina u Sinđijangu, uključujući i moguće zločine protiv čovječnosti.

Portparolka je rekla da se tim Visokog komesaraijata tokom posjete Pekingu sastao s mnogim predstavnicima vlasti i predstavnicima u Sinđijangu i Hongkongu.

„Što se tiče Sinđijaga, posebno razumijemo da su brojne problematične politike i zakoni i dalje na snazi i ponovo smo pozvali vlasti da ih kompletno revidiraju u skladu s interesima ljudskih prava, da revidiraju i kadrove koji upravljaju nacionalnom bezbjednošću i borbom protiv terorizma, i da ojačaju zaštitu manjina od diskriminacije“, rekla je ona.

Ona je dodala da navodi o kršenju ljudskih prava uključujući mučenje, treba da budu predmet dublje istrage.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније