Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

M.M. [ Beta ]

21. 08. 2024. 17:25 >> 17:25
Čitaj mi:

ministarstvo objavilo

Kina pokreće istragu oko uvoza mliječnih proizvoda iz EU

Evropski proizvođači mlijeka i sira mogli bi da postanu najnovija žrtva u trgovinskom ratu EU i Kine.

Kinesko Ministarstvo trgovine saopštilo je u srijedu da će pokrenuti istragu o subvencijama koje daju zemlje članice EU za mliječne proizvode, a koje bi mogle dovesti do carina na njihov izvoz u Kinu.

Najava je uslijedila dan nakon što je EU objavila nacrt odluke o finalizaciji carina na električna vozila napravljena u Kini, kao nastavak privremenih carina objavljenih prošlog mjeseca. Kineska vlada i proizvođači automobila osudili su taj potez.

Istraga o mliječnim proizvodima obuhvatiće niz proizvoda, uključujući svjež i topljeni sir, plavi sir i mlijeko, navodi se u saopštenju Ministarstva.

Razmatraće se subvencije u okviru zajedničke poljoprivredne politike EU, kao i subvencije koje daje osam zemalja Evropske unije, uključujući Italiju, Finsku i Hrvatsku.

Ministarstvo trgovine je ranije pokrenulo istragu o evropskom izvozu žestokih pića i svinjskog mesa. Istrage su izazvale bojazan od trgovinskog rata.

Kina je podnijela žalbu i Svetskoj trgovinskoj organizaciji nakon što je EU objavila privremene carine na električna vozila kineske proizvodnje. Komisija EU saopštila je u utorak da je uvjerena da su njena istraga i privremene carine u skladu sa pravilima STO.

Nacrt odluke EU o konačnim carinama za električna vozila uneo je uglavnom manje izmjene u privremene stope. Automobili koje izvozi BID, najveći proizvođač električnih vozila u Kini, suočiće se sa carinom od 17 procenata, dok će oni iz kompanije SAIC Motor iz Šangaja biti pogođeni najvišom stopom od 36,3 procenta. Tesla, koji izvozi automobile iz Kine, dobio je carinu od 9 odsto u ovoj fazi, nakon što je zatražio ispitivanje konkretnih subvencija koje je primio, saopštila je Evropska komisija.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније