Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

A.M. [ Beta ]

21. 08. 2024. 18:34 >> 18:34

Ključni posrednik

Egipat sumnja u predlog sporazuma o prekidu vatre u Gazi

Egipat, ključni posrednik u pregovorima o prekidu vatre u Gazi, izrazio je danas, dan prije očekivanog nastavka pregovora u Kairu, sumnju u predlog sporazuma o tome pošto su otkriveni novi detalji tog dokumenta, čiji je cilj premošćavanje jaza između Izraela i Hamasa.

Izazovi u predlogu prevazilaženja razlika, kako se čini, podrivaju optimizam podstaknut ovonedeljnom posjetom državnog sekretara SAD Entonija Blinkena bliskoistočnom regionu.

Diplomatska nastojanja su udvostručena jer raste strah od šireg regionalnog rata zbog ciljanih ubistava lidera palestinskog Hamasa i libanskog Hezbolaha za koja je okrivljen Izrael, te prijetnji osvetom.

Zvaničnici u Egiptu koji ima jedinstvenu ulogu i posrednika i pogođene strane jer se graniči sa Gazom, izjavili su za Asošijeted pres da ekstremistička organizacija Hamas neće pristati na predlog iz više razloga uz postojeću zabrinutost da li će se sporazumom zaista ukloniti izraelske snage iz Gaze i okončati rat.

Jedan egipatski zvaničnik upoznat sa pregovorima je rekao da predlog zahtjeva primjenu prve faze u kojoj bi Hamas trebalo da oslobodi najosjetljivije civilne taoce otete u napadu 7. oktobra koji je izazvao rat.

Strane bi tokom prve faze pregovarale o drugoj i trećoj fazi bez garancija Hamasu od Izraela i posrednika.

"Amerikanci nude obećanje, ne garancije. Hamas to neće prihvatiti jer to znači da će Hamas osloboditi civilne taoce u zamjenu za šestonedjeljnu pauzu u borbi bez garancija za stalni prekid vatre koji bi se postigao pregovorima", rekao je taj neimenovani zvaničnik.

On je takođe rekao da se u predlogu ne navodi jasno da će Izrael povući snage iz dva strateška koridora u Gazi - "Filadefije" duž granice Egipta i "Necarima" od istoka ka zapadu preko Pojasa Gaze.

Izraelska ponuda smanjuje svoje snage u Koridoru "Filadelfija" uz "obećanje" povlačenja iz tog područja, rekao je isti zvaničnik.

"To nije prihvatljvo za nas, naravno ni za Hamas", rekao je egipatski zvaničnik.

S druge strane fronta libanski Hezbolah je danas ispalio više od 50 raketa na kuće na anektiranoj Golanskoj visoravni, ali je ranjena samo jedna osoba. Hezbolah je saopštio da je to bio odgovor na izraelski napad protekle noći duboko u Libanu gde je poginula jedna osoba, a ranjeno je 19.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније