Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ukrajina

A.M. [ Beta ]

21. 08. 2024. 18:53 >> 18:53
Čitaj mi:

na istoku Ukrajine

Civili bježe pred ruskim napredovanjem kod Pokrovska

Civili su bježali danas pred napredovanjem ruskih trupa u pravcu Pokrovska, važnog logističkog čvora na istoku Ukrajine kome se ruske snage i dalje približavaju uprkos ukrajinskoj ofanzivi u ruskoj pograničnoj Kurskoj oblati.

Ruska vojska zauzimala je selo za selom poslednjih nedjelja u tom sektoru fronta i sada se nalazi na desetak kilometara od Pokrovska, grada od oko 53.000 stanovnika iz koga su ukrajinske vlasti zatražile hitnu evakuaciju.

Frans pres prenosi riječi 40-ogodišnjeg rudara Maksima koji je rekao da je situacija vrlo napeta i da se pogoršava iz sata u sat, da je njegova osmospratnica pogođena kada se vraćao kući pješke i da je odlučio da napusti grad jer je „život važniji“.

Regionalne vlasti su u ponedjeljak naredile prinudnu evakuaciju porodica sa djecom iz Pokrovska, grada koji se nalazi na putu koji vodi do ukrajinskih uporišta Časov Jar i Kostjantinivika.

U nastavku napredovanja na tom frontu ruska vojska danas je saopštila da je zauzela još jedno selo u tom sektoru, selo Želane, koje se nalazi na dvadesetak kilometara istočno od Pokrovska.

Juče je objavljeno da je na istoku Ukrajine zauzeto i selo Njujork, što je vrlo simbolična pobjeda obzirom na ime sela. Ali Rusija takođe kaže da je to mjesto važna logistička platforma za ukrajinske trupe u okolini Torecka.

Ukrajinski vojnici i blogeri međutim danas tvrde da je dio „Njujorka“ i dalje pod kontrolom ukrajinskih snaga.

Ukrajinska vojna ofanziva pokrenuta 6. avgusta u ruskoj Kurskoj oblasti privlači veliku pažnju zato što prenosi neprijateljstva na tle napadača, ali epicentar sukoba i dalje je ukrajinska industrijska oblast Donbas na istoku, gdje ruski vojnici imaju prednost pošto su bolje opremljeni i brojniji.

U Kurskoj oblasti ukrajinska vojska objavila je sinoć da kontroliše 1.263 kvadratna kilometra i 93 mjesta, što je malo nešto više nego prethodnog dana. Njihov najveći uspjeh do sada je zauzimanje gradića Suđa koje se nalazi osam kilometara od granice sa Ukrajinom. U tom mjestu je prije rata živjelo 5.500 ljudi.

„Ukrajinske oružane snage napredovale su između 28 i 35 kilometara u neprijateljskoj oblasti“ rekao je njihov komandant Oleksander Sirski.

Prema ukrajinskim vlastima ta operacija treba da stvori tampon zonu u ruskoj teritoriji, da odgovori na bombardovanja, prinudi Moskvu da premjesti svoje snage na to područje iz drugih sektora fronta, ili da bude ulog u nekim mogućim „ravnopravinim“ mirovnim pregovorima.

Ipak izgleda da ukrajinska ofanziva u Kurskoj oblasti nije smanjila ruski pritisak na Pokrovsk.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније