Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

M.M.

21. 08. 2024. 20:44 >> 20:44
Čitaj mi:

STEVOVIĆ

"Femicid problem koji zahtijeva hitnu akciju države"

Potpredsjednica OO SNP Podgorica Maša Stevović saopštila je da država, institucije i društvo moraju preuzeti odgovornost i osigurati da se zakoni striktno sprovode, da se nasilnici adekvatno kazne, i da se prevencija rodno zasnovanog nasilja stavi u centar svih politika.

"Femicid, kao najekstremniji oblik nasilja prema ženama, predstavlja duboko ukorijenjen problem u crnogorskom društvu, koji zahtijeva hitnu i odlučnu akciju. Svaki život izgubljen zbog rodno zasnovanog nasilja je tragedija, ne samo za porodice, već za čitavu zajednicu", istakla je Stevović.

Femicid, kako kaže, nije izolovan slučaj, to je sistemski problem koji odražava duboko ukorijenjene patrijarhalne norme, rodnu neravnopravnost i toleranciju prema nasilju nad ženama.

"Danas smo, nažalost, svjedoci još jednog u nizu takvog slučaja u Crnoj Gori.
Naša država bilježi zabrinjavajući broj slučajeva femicida", kazala je on.

Stevović ukazuje na to da se ovaj problem rješava zakonskim mjerama, ali i promjenom društvene svijesti i stavova koji opravdavaju i minimalizuju nasilje prema ženama.

"Žrtve femicida nijesu brojevi u statistici, već žene čiji su životi prekinuti zbog duboko ukorijenjenih devijantnosti kao normalnosti u društvu. Država, institucije i društvo moraju preuzeti odgovornost i osigurati da se zakoni striktno sprovode, da se nasilnici adekvatno kazne, i da se prevencija rodno zasnovanog nasilja stavi u centar svih politika. Svaka žrtva je pokazatelj našeg neuspjeha kao društva da zaštitimo one najranjivije među nama", navodi Stevović.

Ističe da zabrinjavajuća statistika ukazuje na hitnu potrebu za reformom pravnog sistema, jačanju podrške žrtvama nasilja, i pokretanjem širokih kampanja za podizanje svijesti o opasnostima rodno zasnovanog nasilja.

"Država, institucije i društvo moraju preuzeti odgovornost i osigurati da se zakoni striktno sprovode, da se nasilnici adekvatno kazne, i da se prevencija rodno zasnovanog nasilja stavi u centar svih politika. Svaka žrtva je pokazatelj našeg neuspjeha kao društva da zaštitimo one najranjivije među nama", zaključuje ona.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније