Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

A.B. [ Euroaktiv ]

21. 08. 2024. 21:31 >> 21:32
Čitaj mi:

SZO UVJERAVA

Evropa može da kontroliše majmunske boginje

Regionalni direktor Svetske zdravstvene organizacije (SZO) za Evropu Hans Kluge uvjeren je da Evropa može da kontroliše majmunske boginje, ali poziva na dosljedniju podršku i solidarnost Africi.

Sredinom avgusta, SZO je proglasila vanredno stanje za javno zdravlje nakon što se novi soj tog virusa, "klejd 1", proširio Afrikom, registrujući više od 17.000 slučajeva, od kojih je jedan otkriven u Evropi, u Švedskoj, piše Euroaktiv.

Kluge je rekao da je po pitanju te bolesti, nizak nivo rizika za opštu populaciju i da majmunske boginje nisu novi korona virus.

Komitet za zdravstvenu bezbjednost EU sastao se u ponedjeljak i složio se da, iako izgleda da je varijanta "klejd 2" zaraznija i smrtonosnija i da predstavlja prijetnju, ne bi trebalo da se proglasi vanredno stanje za javno zdravlje u Evropi.

Komisija se pozvala na procjenu rizika Evropskog centra za kontrolu bolesti (ECDC), koji je utvrdio da je rizik od trajne transmisije u Evropi veoma nizak.

Kluge je naglasio da je za afričke zemlje najbitniji pristup vakcini.

Jedna od prepreka je da se vakcine mogu isporučiti samo u one zemlje u kojima je dozvoljena njihova upotreba u hitnim slučajevima, što se trenutno odnosi na Demokratsku Republiku Kongo i Nigeriju.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније