Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

A.M. [ N1 ]

21. 08. 2024. 15:40 >> 15:40

EPIDEMIJA

U Kongu više od 1.000 novih slučajeva majmunskih boginja u proteklih nedelju dana

Zvaničnici u Kongu su saopštili da su u proteklih nedjelju dana zabeležili više od 1.000 novih slučajeva oboljenja majmunskih boginja, a brojne afričke zemlje očajnički traže vakcine kako bi se izborili s rastućom prijetnjom zaraze na kontinentu.

Majmunske boginje pripadaju istoj porodici virusa kao i male boginje, ali izazivaju blaže simptome kao što su groznica i bolovi u tijelu, a uglavnom se šire bliskim kontaktom, uključujući seksualnim odnosom. Ljudi sa ozbiljnijim slučajevima mogu razviti lezije na licu, rukama, grudima i genitalijama.

Majmunske boginje zabilježene su ;u 12 od 54 afričke zemlje, u Kongu najviše. Od ukupno 18.910 slučajeva u 2024. godini, 94 odsto ili 17.794 bilo je u Kongu, saopštili su Afrički centri za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC).

Cifre su verovatno potcijenjene, jer se samo jedan od pet sumnjivih slučajeva u Kongu testira na majmunske boginje. Generalni direktor Centra za kontrolu bolesti Afrike, dr Žan Kaseja, rekao je da mnoge pogođene afričke zemlje imaju ograničene mogućnosti testiranja i nadzora.

Tokom poslednjih sedam dana, u Kongu je zabiljženo 1.030 od 1.405 novih slučajeva u cijeloj Africi, prema statistikama koje je u utorak uveče dostavio Afrički CDC. Iako je Kongo zemlja koja izaziva najveću zabrinutost, broj oboljelih u obližnjem Burundiju se više nego udvostručio, 572 za samo nedjelju dana.

Sve veći broj slučajeva majmunskih boginja u Africi i novi oblik virusa identifikovan u Kongu koji se lakše prenosi naveli su prošle sedmice SZO da to proglasi globalnom zdravstvenom vanrednom situacijom.
Neki se nadaju da će ovo podstaći donatore da daju vakcine i drugu pomoć za suzbijanje epidemije u Africi pre nego što se slučajevi rašire po svijetu, pošto je Švedska već zabilježila slučaj nove varijante boginja koji je prvi put viđen u istočnom Kongu.

Afrički CDC je saopštio da je ta organizacija dobila obećanje o 215.000 vakcina od Evropske unije i proizvođača Bavarian Nordik, koje bi trebalo da stignu u narednih nekoliko dana. Američka agencija za pomoć saopštila je da je Kongu donirala 50.000 drugih doza iste vakcine. Japan je takođe donirao vakcine.

Ali Africi treba mnogo više. Ministar zdravlja Konga rekao je da je samo njegovoj zemlji potrebno tri miliona doza vakcina da bi se okončala epidemija koja se već prelila u najmanje četiri obližnje afričke zemlje.

Globalna epidemija majmunskih boginja iz 2022. godine u više od 70 zemalja ugašena je u razmaku od nekoliko mjeseci tako što su vakcine i tretmani dostupni u bogatim zemljama, ali jedva da je bilo koja doza stigla u Afriku.

Južnoafrički predsjednik Siril Ramafosa kritikovao je globalni odgovor na epidemiju iz 2022. godine i ocenio da je bio nepravedan jer su tretmani i vakcine stavljeni na raspolaganje bogatim zapadnim zemljama, dok je Africi davana mala podrška.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније