Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

A.B. [ Portal RTCG ]

20. 08. 2024. 14:19 >> 14:27
Čitaj mi:

SAOPŠTENJE NVO

ASP: Pejović može da gradi solarnu elektranu na prostoru KAP-a

Podgorička kompanija „Unipan Green“, koja je iz grupe povezanih firmi porodice Veselina Pejovića, dobila je urbanističko tehničke uslove (UTU) da gradi solarnu elektranu od 100 MW, tvrde iz Akcija za socijalnu pravcu (ASP).

Iz ove organizacije tvrde da je u pitanju investicija vrijedna desetine miliona eura.

Navodno, solana može da se sagradi na dijelu lokacije nekadašnjeg privrednog giganta Kombinata aluminijuma Podgorica (KAP), čiju je imovinu Pejović kupio kroz postupak stečaja, koji je bio obilježen brojnim kontroverzama.

Iz ASP podsjećanju da je firma „Unipan Green“ osnovana je na jesen 2022. godine.

"Pejović je prilikom prve registracije bio izvršni direktor, a osnivač Stevan Pejović. U avgustu 2023. godine, pola godine nakon što je ondašnja tehničko-manjinska vlada dala UTU ovoj firmi, a potpisao ih je tadašnji generalni sekretar Boris Marić, vlasništvo je prebačeno na povezanu kompaniju „Uniprom“, ali samo mjesec kasnije je opet vraćeno na Stevana Pejovića. Zemljište za solare, nekada u vlasništvu moćnog podgoričkog privrednog giganta, koji je zapošljavao hiljade radnika i bio nosilac domaćeg privrednog razvoja, sada se, shodno javnom registru, vodi na Pejovićevu povezanu firmu „Uniprom Progres“, čija je djelatnost iznajmljivanje vlastitih ili iznajmljenih nekretnina i upravljanje njima, a njen osnivač je nikšićki „Uniprom“, dodaju u saopštenju ASP.

Nadalje ističu da je upravo „Uniprom“ prije tačno deceniju kroz stečaj za 28 miliona kupio imovinu KAP-a.

"Ipak, dobio je pravo da organizuje proizvodnju aluminijuma i odloženo plaćanje cijene, pa mu je proizvodnja i prodaja aluminijuma tada praktično pomogla da isplati kompletnu kupoprodajnu cijenu. Stečaj je trajao godinama, a nakon okončanja je Pejović postao vlasnik ogromnog zemljišta i nekretnina, za koje su crnogorski univerzitetski profesori analizama procjenjivali da je u času pokretanja stečaja vrijedilo 100 miliona eura", navode iz ASP. 

Iz ove organizacije su podsjetili da su stečajne godine rada KAP-a bile obilježene kontroverzama o cijeni struje koju je dobijao za proizvodnju, o emisionim kreditima sa Elektroprivredom Crne Gore i prebijanjem usluga na taj način, ali i dobijanjem povlašćenih kredita od Investiciono razvojnog fonda za modernizaciju fabrike.

"Biznis Veselina Pejovića poslednjih godina pod sjenkom je nekoliko presuda iz Izraela, kojima se traži da isplati milionske iznose zbog spornih poslovnih šema sa izraelskim partnerom, a kojima su oštećeni pojedini međunarodni investitori i povjerioci", dodaju iz ASP. 

Podsjetili su da su prije par dan objavili informaciju da je  suprug sudije Seke Piletić, advokat Đorđije Piletić, ima polovinu vlasništva u firmi, koja je dobila građevinsku dozvolu da na Čevu gradi solare od 150 MW.

 

"To je tek jedna u nizu firmi, koje ulaze u ovaj biznis, dok se odavno zna da su u tom poslu već duže i sin i prijatelji nekadašnjeg dugogodišnjeg crnogorskog predsjednika i premijera Mila Đukanovića", poručuju iz ove NVO.

Iz ove NVO tvrde da će Zakon o obnovljivim izvorima dugoročno imati jedan od najštetnijih uticaja ne samo na džepove potrošača, već i na životni prostor ove države.

"Otvoriće prostor za potencijalne koruptivne dilove i preprodaje projekata, jer se premije garantuju godinama. Ako država proklamuje energetski razvoj, on treba da bude isključivo na tržišnim principima, a ne uz garantovane subvencije proizvođačima na teret potrošača. Nažalost, vrijeme u ovoj zemlji je odavno pokazalo da ceh štetnih zakonskih politika uvijek pada na građane, a ne političare (niti vlasti, niti opozicije), budući da godinama dominiraju interesi tajkuna i krupnog kapitala koji se "prelivaju" u zakonske norme, a koje god da partije tvore vlade. Građani su inače zapamtili i posjetu Kombinatu aluminijuma u aprilu ove godine Saše Mujovića, koji je na čelu Ministarstva energetike, i njegovu „egzaltiranost“ poslovnom imperijom Veselina Pejovića, kada je izjavio da je „KAP moderna fabrika sa menadžmentom koji ima jasnu viziju razvoja“ i tada se kao ministar javno založio da država pomogne KAP", zaključuje se u saopštenju. 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније